Top
  >  Intermediate   >  5 tips om blaren tijdens het wandelen te voorkomen
blaren-wandelschoenen-voorkomen

Niets zo vervelend als blaren op je voeten tijdens je wandeling. Zeker op lange afstand wandelroutes kan een grote blaar zoveel pijn veroorzaken, dat de wandeling een hel wordt in plaats van een fijne vakantie. Ik heb ‘moeilijke voeten’ en ken dat gevoel helaas maar al te goed. Om jou dat ongemak te besparen, heb ik 5 tips om blaren te voorkomen voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: koop goed passende schoenen

Slecht passende schoenen veroorzaken vrijwel altijd blaren. Dat is voor stiletto’s die je eens per jaar draagt niet zo erg, maar voor wandelschoenen natuurlijk wel. Laat je daarom altijd door een schoenenexpert in een kampeerwinkel adviseren.

Tip 2: draag vocht afvoerende wandelsokken

Trek voor je wandeling niet de eerst sokken die je tegenkomt uit je lade aan. Het is niet voor niets dat er speciale wandelsokken te koop zijn. Sokken moeten natuurlijk lekker zitten en er daarnaast voor zorgen dat je voeten droog blijven. Goede wandelsokken zǞn ademend en sneldrogend. Je kunt kiezen uit twee materialen: synthetisch of wol.

Natte sokken maken je huid stroer en daardoor gevoelig voor blaarvorming. Vervang natte sokken dus zo snel mogelijk door droge(re) exemplaren. Synthetische sokken zijn sneldrogend en kun je even aan je tas te drogen hangen (op een droge dag).

Let er bij de aanschaf van wandelsokken goed op waar de naden zitten. Speciale wandelsokken hebben de naden zo geplaatst, dat ze niet drukken op plekken waar de schoen het dichtst tegen je voet zit.

wat-zijn-goede-wandelsokken
Goede wandelsokken zijn van merinowol en/of synthetisch materiaal gemaakt

Tip 3: leer je veters verstandig strikken

Een in theorie goed passende schoen met slecht gestrikte veters maakt een slecht passende schoen. Zorg dat je schoenen niet te los zitten, maar ook niet zó strak dat ze delen van je voet afknijpen. In mijn boek deel ik een manier van veters strikken met je die voor mij het verschil maakte tussen wel of geen blaren tijdens mijn trektochten.

Tip 4: plak blarenpleisters als je een beginnende blaar opmerkt

Negeer pǞnen aan je voeten niet. Het je het gevoel dat je ergens een blaar ontwikkelt? Controleer je sokken op vouwen en je schoenen op steentjes. Plak een blarenpleister op de beginnende blaar. Soms helpt het om je veters op een andere manier te strikken. Ik heb de beste ervaringen met Compeed blarenpleisters.

natte-sokken-wandelschoen
Vervang natte sokken in je wandelschoenen zo snel mogelijk door droge sokken

Tip 5: gebruik voetpoeder bij zweetvoeten

Heb je snel last van zweetvoeten? En helpen sokken die vocht afvoeren niet voldoende? Doe dan een beetje voetpoeder van Careplus of Kneipp in je sokken.

Meer weten over blaren voorkomen, wandelschoenen kiezen, wandelsokken kopen, veters strikken, etc.? In mijn E-book besteed ik hier uitgebreid de aandacht aan.

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.