Top
onontdekte-plekken-ierland
schaap-ierland
geschiedenis-ierland
landschap-ierland
stedentrip-ierland

Ierland

Op vakantie in Ierland?

Ierland is één van mijn favoriete bestemmingen in Europa. Ruige landschappen, fotogenieke oude mannen met rimpelige gezichten, een rijke geschiedenis en misschien zelfs wel leprechaunen. Leprechaunen? Ja, je weet wel, die groene kabouters uit de Ierse mythologie, die klavers, een regenboog of een pot goud bij zich hebben. Vergeet ook niet de lokale pubs waarin de bewoners samen komen en naar Ierse volksmuziek luisteren of Gaelic football op tv kijken. Mensen die zich massaal in groen uitdossen op Saint Patrick’s day en Guiness drinken. Ierland is het land voor de liefhebber van natuur, cultuur en geschiedenis!

Ierland staat bekend om…

Glooiende groene heuvels
Steencirkels en standing stones
Oude kerken en kerkhoven

Vriendelijke inwoners
Ierse pubs
Ierse volksmuziek

Ring of Kerry
De kliffen van Moher
Wicklow Mountains

Oude grafstenen in een prachtig landschap

Ruïne van een huis uit de tijd van de aardappelziekte

 

Wat voor weer kun je verwachten in Ierland?

Ierland staat bij veel mensen bekend als een regenachtig land… Eigenlijk valt dat sombere weer best mee. Natuurlijk valt ook daar regelmatig een bui, anders waren de heuvels niet zo frisgroen. Maar dagenland non-stop regen is zeldzaam. Ierland heeft een mild klimaat met dank aan de ligging. De temperatuur raakt in de winter zelder het nulpunt en in de zomer blijft de temperatuur gemiddeld tussen de 14 en 18 graden. Bekijk de huidige Ierse weersvoorspelling).

Beste tijd om naar Ierland te gaan

Mei en juni zijn de zonnigste dagen van het jaar in Ierland, met gemiddeld 5 tot 7 uur zon per dag. Het zuidoosten van Ierland is over het algemeen het zonnigst en warmst. Dankzij de warme golfstroom heb je ook de rest van het jaar geen last van extreme temperaturen of neerslag. Ierland is het hele jaar door dus een fijne vakantiebestemming.
Houd er rekening mee dat Ierland in de zomer drukker en (en dus vaak duurder) is dan in het voor- en najaar.

Geen frisgroene heuvels zonder af en toe een regenbui

Het land van Kelten, Saint Patrick en Aardappelziekte

Tijdens mijn verblijf in Ierland viel het me op hoeveel van de geschiedenis nog terug te vinden is in het landschap. En dan heb ik het niet alleen over de prachtige oude begraafplaatsen… Ruïnes van huizen die tijdens de hongersnood ten gevolge van de aardappelziekte verlaten werden omdat de bewoners overleden of emigreerden. Van nog eerder, in de tijd van de Kelten, vind je steencirkels en standing stones. Zorg dat je je voor je bezoek aan Ierland inleest in de geschiedenis, ik kan je verzekeren dat dat je bezoek extra speciaal maakt.

Omdat ik zelf liever beelden kijk dan lange teksten lees: deze video geeft een korte samenvatting van de Ierse geschiedenis:

 

Now let’s talk money… In Ierland kun je gewoon met euro’s betalen. De meeste ho(s)tels, supermarkten en horecagelegenheden accepteren PIN. Ik raad je wel aan om altijd, zeker in de kleinere dorpjes en lokale bussen, ook contant geld bij je te hebben.

Voor accommodatie betaal je vanaf 20 (hostel en camping) en 40 (hotel en B&B) euro per persoon per nacht. Houd er rekening mee dat de prijzen van accommodatie hoger liggen waar de vraag groter is, zoals op populaire locaties en in de zomer.

Overnachten in Ierland

Op websites als AirB&B vind je schattige cottages door het hele land verspreid. Google ook op self catering cottages in het gebied dat je graag bezoeken wilt.
Hecht je minder waarde aan een eigen keuken, dan kun je ook zoeken naar accomodatie in een pub of hotel. De maaltijden in de pubs zijn lekker én betaalbaar, een goed alternatief voor zelf koken dus.

Wildkamperen is in Ierland niet overal toegestaan. Veel land is privébezit en dus niet geschikt voor wildkamperen. Je kunt ervoor kiezen op een camping te gaan staan, of toestemming vragen aan de eigenaar van het land waarop je graag wilt overnachten. Op internet zijn veel verhalen te vinden van mensen die het risico nemen en op afgelegen plekken stiekem wildkamperen. In sommige gebieden, zoals de Wicklow Mountains, is wildkamperen wel toegestaan. Doe voor vertrek onderzoek naar de mogelijkheden in het gebied dat je gaat bezoeken.

 

Transport naar en binnen Ierland

Hoe kom je in Ierland?

Wil je je eigen auto mee naar Ierland, dan zul je een boot moeten nemen. Neem vanuit Hoek van Holland de boot naar Harwich in Engeland, vanaf waar je door Engeland rijdt. Neem vervolgens een boot van Fishguard in Zuid-Wales naar Rosslare in zuidoost-Ierland of een boot vanuit Holyhead naar Dublin. Houd er rekening mee dat je wel lang onderweg bent. Van Harwich is het 559 km rijden naar Fishguard en 572 km naar Holyhead. Kijk op de website van Stenaline voor informatie over routes, tijden en kosten.

Een snellere en goedkopere optie is vliegen. Er zijn vele goedkope vluchten naar Dublin, vanaf 40 euro voor een retour. Voor Kerry en Beara kun je op het dichterbij gelegen Cork vliegen, wat vanaf ongeveer 100 euro mogelijk is.

 

Transport binnen Ierland

Voordeel van het reizen met openbaar vervoer binnen Ierland is de kostenbesparing als je alleen op pad bent. Een nadeel is dat de bussen niet heel frequent rijden en niet alle plekken (snel) per bus te bereiken zijn. Bus Éireann rijdt tussen de grote steden in Ierland. Lokaal rijden kleinere busmaatschappijen.

Wil je een roadtrip maken en ook de minder toeristische plekken bezoeken, dan raad ik je aan je eigen auto mee te nemen of een auto te huren. Nabij de grote steden heb je een ruime keuze uit verhuurmaatschappijen. Vaak kun je bij je vliegticket tegen een voordelig tarief een auto reserveren. Vergeet niet om netjes aan de linkerkant van de weg te rijden. 

Roadtrip over smalle weggetjes in Ierland

 

Ierland ontdekken

Wandelen in Ierland

Ierland is een walhalla voor wandelliefhebbers. De lokale VVV kan je vertellen over gemarkeerde wandelingen. Je kunt natuurlijk ook een wandelkaart kopen en zelf op pad gaan. Let goed op of je je hond mee mag nemen op de door jou gekozen wandelen. Doordat er regelmatig schapen gewond raken door loslopende honden, is het op privégrond soms niet toegestaan je hond mee te brengen (met als waarschuwing dat ze je hond afschieten als ze hem of haar wél op hun terrein zien).
Kies je wandelroute bijvoorbeeld uit op de website van Irish Trails en Coillte, het ‘natuurmonumenten’ van Ierland.

Zin in een meerdaagse wandeling? Ireland’s Adventure Magazine maakte een overzicht van de 10 beste lange afstandswandeling in Ierland.

 

Roadtrip maken in Ierland

Voor wie van de kust houdt is de Wild Atlantic Way zeker een aanrader. 2500 kilometer rotskusten, baaien, surfstranden en eilanden. Voor wandelingen langs deze route vind ik deze routegids een echte aanrader.
Kortere routes zijn bijvoorbeeld de Ring of Kerry en de ruigere Ring of Beara.

 

Minder bekende maar prachtige plekken

In de zomer van 2019 bezocht ik de Beara Peninsula. Niet ver van de Ring of Kerry, maar een stuk minder populair. Persoonlijk houd ik enorm van ruige landschappen en op de Ring van Beara kon ik mijn hart ophalen.

Omey Island is een eilandje voor de kust van Connemara, dat alleen bij eb te bereiken is. Je kunt dan met de auto of lopend oversteken. Op het eiland vind je onder andere een oude begraafplaats, kliffen met weids uitzicht, een kerkje en vele vogelsoorten.

In het uiterste zuidwestelijke puntje van county Donegal, nog voorbij de bekende 600 meter hoge zeekliffen van Slieve League, vind je het Silver Strand. Je hebt daar een prachtig uitzicht op rotskliffen en een waterval die vanaf de rotsen in de zee klapt.

Croagh Patrick in County Mayo is een wat populairdere bestemming. Deze heilige berg wordt op de laatste zondag (Reek-Sunday) van juli door duizenden mensen beklommen. In 441 na Christus heeft de patroonsheilige van Ierland, Saint Patrick, 40 dagen gevast op de top van deze berg en in die tijd de slangen verdreven uit Ierland. Als een soort martelaarschap beklimmen veel mensen op deze dag op blote voeten de berg.

 

  • Iedereen die in de zomer in Schotland, Ierland of andere Noord-Europese landen is geweest heeft ze vast wel gezien: midges, of 'kleine zwarte duivels' zoals ik ze zacht uitgedrukt noem. Midges zijn kleine zwarte vliegjes, die met hun hele familie

  • Eind augustus, begin september mocht ik met Sandra en Rein en hun hondjes mee naar het mooie Ierland. Ik had ooit al eens een bliksembezoekje gebracht aan dit land, maar veel van het landschap heb ik toen niet gezien. Ik

 

Meer informatie / vragen?

Ik deel graag mijn reisverhalen uit Ierland met je. Heb je vragen? Stuur me een berichtje via het contactformulier en ik help je graag verder 🙂

 

Mijn speciale dank gaat uit naar Rein en Sandra Reinders, de grootste Ierland-fans die ik ken en aan wie ik mijn liefde voor Ierland dank. Rein heeft daarnaast ook bijgedragen aan de informatie op deze pagina.

0
schotland-reistips
europa-vakantie-bestemmingen

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.