Top
DJI_0652-PaulienvdWerf-insta
DJI_0782-PaulienvdWerf-insta
DSC_1040-PaulienvdWerf-instagram
tentkamperen

Microavontuur

Wat is een microavontuur?

Het idee achter microavontuur is: werken doe je van 9 tot 5 en van 9 tot 5 ga je op avontuur. Avonturier Alastair Humphreys bedacht de term microavontuur en is mijn grote inspiratiebron op dit gebied. Hij zegt dat een microavontuur de spirit van een groots avontuur in een paar uren tot een paar dagen stopt. Op pad in je nabije omgeving, met de toewijding en opwinding zoals je die zou voelen voor een beklimming van de Mount Everest, sky diving of een fietstocht naar de top van Mont Ventoux.
Het gaat er bij een microavontuur dus niet om hoe lang je op pad bent of hoe ver van huis je gaat, maar om je gemoedstoestand. Ook het kleine alledaagse kan groots en meeslepend worden als je er een vleugje avontuur aan toevoegt.

 

Mijn liefde voor microavonturen ontstond toen ik tijdelijk full-time in een winkel werkt. Ik vond de hele dag binnen werken niet leuk en kwam echt in een sleur terecht. Ik realiseerde me dat ik helemaal naar een toekomstige vakantie toeleefde en mijn leven op die manier wat uitstelde. Vaak zat ik ‘s avonds vol zelfmedelijden op de bank een film als Wild (over de PCT) te kijken terwijl ik een zak chips leeg at en besefte hoe ik was gaan leven om te werken. Herkenbaar?

 

Je hoeft écht geen verre reis te maken om uit die sleur te komen. Zoek avontuur in het kleine, alledaagse en begin simpel. Wat zijn je grote dromen? Een stukje Tour de France fietsen? Morgen zou je al over de hoogste ‘bergen’ van Nederland kunnen fietsen. Wil je net als ik een trektocht van meerdere maanden maken? Maak eens een trektocht van 24-48 uur vanaf je drempel (zoals ik deed tijdens dit microavontuur). Wil je kanoën over de Zweedse meren? Volg een kanoroute in eigen land. Wil je op city trip naar New York? Ga eens mee met een rondleiding in je eigen stad.

 

Simpel is het keywoord van microavontuur, vind ik. Geld, geen tijd, teveel extra plannen in een al druk leven zijn dan geen excuses om niet op pad te gaan. Ik besloot eens dat skinny dippen in de Groningse Hoornseplas eigenlijk niet veel anders zou zijn dan skinny dippen in een Schots loch, afgezien van de omgeving. Ook in Groningen was het water koud, konden mensen mijn (in mijn ogen) niet perfecte lichaam zien en moest ik over mijn waterangst heen komen. Deze 30 minuten buiten mijn comfort zone gaven me echt het gevoel dat ik een groot avontuur beleefd had, waar ik nog dagen van nagenoot.
Denk dus klein: wat kan ik op een normale dag dicht bij huis doen? Kan ik eens op de fiets of lopend naar mijn werk terwijl ik normaal de auto pak? Zal ik eens met een omweg te voet bij een vriend(in) op pad? Kan ik mijn familiebezoekje aan de andere kant van het land in een roadtrip veranderen?

 

 

 

Microavontuur inspiratie

maak een 2-daagse trektocht
ga skinny dippen in een meer
kano op Nederlands water
diner in de natuur i.p.v. aan tafel

volg een workshop klimmen
fiets een meerdaagse route
beklim Nederlandse 'bergen'
bouw een hut in het bos

(paal)kampeer in het bos
maak een roadtrip in je eigen provincie
ga op citytrip in eigen land
(wad)loop naar een eiland

 

In mijn Microavontuur E-book heb ik meer informatie over microavontuur en 30 inspirerende voorbeelden verzameld. Je mag hem GRATIS downloaden:

Slide

Waarom zou je je avonturen beperken tot 4 weken per jaar?

In dit E-book leg ik je uit hoe ook jij 52x per jaar op vakantie kunt,
zonder groot budget en zonder extra vrije dagen op te nemen.

Klaar voor een leuker, relaxter en avontuurlijker leven?

DOWNLOAD GRATIS
HET MICROAVONTUUR E-BOOK
Ja, stuur me dat boek! microavontuur-e-book

 

Kamperen op 30 min. van huis

Na werktijd pannekoeken bakken op de camping

 

Microavontuur is ook (juist?) voor mensen met weinig budget/tijd

Mensen dingen roepen als ‘ik heb geen tijd’, ‘ik heb geen geld’ of ‘ik moet al zoveel’, zijn de mensen die juist een microavontuur kunnen gebruiken. Want die uitspraken indiceren een stressvol dagelijks leven. Omdat je een microavontuur zo kort, simpel en goedkoop kunt maken als je zelf wilt, kun je er altijd wel één inbouwen in je leven. Ik zie het zo: in plaats van dat je na je werk naar huis rijdt, rijd je naar een camping (even ter voorbeeld, je kunt natuurlijk ook wat luxer overnachten). In plaats van dat je aan je eigen eettafel zit te eten, eet je in de natuur. En slapen doe je in je kampeerbed in plaats van je eigen bed. En de volgende ochtend kun je na je ontbijt gewoon nog naar je werk. Het enige verschil is dat je je routine (sleur?) moet doorbreken, wat waarschijnlijk de grootste uitdaging van een micravontuur is: beginnen!

 

Het is belangrijk om in mogelijkheden te denken. Wat kan ik binnen mijn budget en tijdschema doen wat me dat gevoel van avontuur geeft? Stel: je hebt geen geld op je rekening. Eten moet je toch, dus waarom je eten niet meenemen de natuur in voor een uitgebreide picknick bij zonsondergang? Ook skinny dippen, wandelen, fietsen en liften kost je niets. Overnachten op een paalkampeerplaats of een couch surfing host kost je niets. Er is zoveel mogelijk zonder budget, geloof mij (I’ve been there).


Microavontuur verhalen & tips

  • Een tijdje geleden vroeg ik op mijn Instagram account aan mijn volgers of ze zo avontuurlijk leven als ze graag zouden willen. En zo nee: waarom dan niet?Ik kreeg antwoorden die in te delen waren in drie categorieën: te weinig geldte

  • Vorige week vrijdag vertrok ik 's avonds met een vriend en onze grote backpacks op microavontuur in Drenthe. We zouden 2.5 etappe lopen van het Roots 'langste natuurpad van Nederland'. In dit bericht een kort (foto)verslag van dit geweldige avontuur

  • Ik ging met een vriendin, Martine en haar hondje op minitrektocht in Drenthe. Ik had een emotioneel zware ochtend waarin ik onder andere met open klep de autowasstraat in reed en gedoe met de auto had (zo'n dag). Als ik

  • Ik vond dat ik wel een microavontuur verdiend had na de lancering van mijn E-book. Dus stopte ik vrijdagavond mijn spullen in mijn backpack en ging ik lekker op tijd naar bed. Zaterdagochtend slaap ik (voor mijn doen) uit tot

  • Een microavontuur op de Veluwe, dat leek me wel wat. Querien, die ik ken via Instagram (misschien ken je haar wel, @whenawayfarer), wilde wel met me mee. Ik had weinig tijd om een route uit te stippelen, en besloot

  • Een paar weken geleden nodigden Trix en Kelvin mij uit om foto's te komen maken voor hun bedrijf KenTravel. Ze kwamen daarvoor speciaal een weekendje naar Drenthe. Ik vond de tent waar zij in overnachtten zo gaaf dat ik dit

 Meer inspiratie?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang maandelijks inspiratie voor je (micro)avontuur in je mailbox.

Neem ook een kijkje op de website van Alastair Humpreys voor inspiratie voorzien van fijne beelden.

 

In mijn Microavontuur E-book heb ik meer informatie over microavontuur en 30 inspirerende voorbeelden verzameld. Je mag hem gratis downloaden:

Slide

Waarom zou je je avonturen beperken tot 4 weken per jaar?

In dit E-book leg ik je uit hoe ook jij 52x per jaar op vakantie kunt,
zonder groot budget en zonder extra vrije dagen op te nemen.

Klaar voor een leuker, relaxter en avontuurlijker leven?

DOWNLOAD GRATIS
HET MICROAVONTUUR E-BOOK
Ja, stuur me dat boek! microavontuur-e-book

 

Dwalen over het Dwingelderveld (foto: Marleen Annema)

2
schotland-reistips

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.