Top
glen-coe-schotland
roadtrip-schotland
glen-coe-schotland-whw
cairngorms-schotland
toerisme-schotland
sneeuw-winter-schotland

Schotland

Alles wat je wilt weten over vakantie in Schotland

Schotland is voor mij hét land van de prachtige luchten. Wolken die over de bergen komen rollen en het landschap in een dramatisch schilderij veranderen. Maar bij de meeste mensen staat Schotland natuurlijk bekend om de oude kastelen, lochs (met of zonder monster) en geschiedenis. Helaas bestaat er ook het (onjuiste) geloof dat het in Schotland al-tijd regent. Nou, ik kan je vast vertellen: niet waar. Op deze pagina geef ik je informatie over Schotland als vakantieland. Ik raak niet uitgepraat over dit land, maar probeer het hier kort te houden. Lees ook zeker mijn Schotland-gerelateerde blogberichten voor uitgebreidere informatie.

Schotland staat bekend om…

Vervallen kastelen
Stenencirkels uit de oudheid
Ben Nevis (hoogste berg)

North Coast 500
Bagpipe spelers
Highland games

De ruige Schotse Hooglanden
De Outer Herbrides
Isle of Skye

Ook met bewolking is Schotland prachtig

Ben Nevis, hoogste berg van het VK

 

Het regent niet altijd in Schotland

Zeg ik tegen mensen dat ik naar Schotland ga, dan krijg ik in de helft van de gevallen de reactie ‘oh, jij houdt van regen’ of iets in die trant. Nee, ik hou niet van regen, maar tijdens geen van mijn bezoeken aan Schotland heeft het meer dan de helft van mijn vakantie geregend. Ze zeggen niet voor niets dat Schotland ‘vier seizoenen in één dag’ kent. Je kunt een wandeling in de stromende regen beginnen om vervolgens een half uur later onder een strakblauwe lucht te lopen. Wees ook voorbereid op kou, ook in het voorjaar kun je maar zo wakker worden onder een laagje sneeuw (zoals ons op de East Highland Way overkwam). Zorg dus altijd voor voldoende warme kleding en regenkleding als je op pad gaat.

Beste tijd om naar Schotland te gaan

Schotland is voor mij echt zo’n land dat met de seizoenen compleet veranderd. Met paarse heide begroeide heuvels in de zomer, roodbruine kleuren in de herfst, wit sprookjeslandschap in de herfst en frisgroen paradijs in de zomer. En in elk seizoen vind ik het een prachtig land! Wees je er wel van bewust dat de midges, vervelende steekvliegjes, vooral tussen juni en eind september actief zijn. Vrouwelijke midges komen in grote zwermen om jou lek te prikken, wat mij als kampeerder tot waanzin dreef. Lange mouwen, midge-net en Smidge kunnen je voor een groot deel beschermen.

Cairngorms nationaal park in maart

Oja, nog iets over de geschiedenis

Zie, nu doe ik het ook, eerst over het weer praten wanneer ik het over Schotland heb. Foei. Goed, maar Schotland heeft natuurlijk een ruige geschiedenis, die je misschien kent als je de serie Outlander gezien hebt (nog niet gezien? Kijken voor je bezoek aan Schotland!).

Omdat ik zelf liever beelden kijk dan lange teksten lees: de video hieronder geeft een korte samenvatting van de Schotse geschiedenis 🙂

 

Now let’s talk money… In Schotland betaal je met Schotse Ponden, die evenveel waard zijn als de Engelse ‘Pound Sterling’. De meeste ho(s)tels, supermarkten en horecagelegenheden accepteren PIN. Ik raad je wel aan om altijd, zeker in de kleinere dorpjes en lokale bussen, ook cash bij je te hebben.

Accommodatie kost tussen de 10 (hostel dorm in Edinburgh) en 100 (hotel) euro per nacht. Houd er rekening mee dat de prijzen van accommodatie hoger liggen waar de vraag groter is, zoals op de eilanden en langs populaire wandelroutes zoals de West Highland Way. En natuurlijk kun je het allemaal zo luxe maken als je zelf wilt.

Goedkoop overnachten

In Schotland mag je wildkamperen, als je je aan de ‘Scottish Outdoor Access Code’ houdt. Deze regels komen er eigenlijk op neer dat je geen sporen van je verblijf achter mag laten, dat je geen brand mag veroorzaken en dat je niet op een omheind stuk privéland mag gaan staan. Ik denk dat je niet veel fout kunt doen als je je gezonde verstand gebruikt. Jij wil tenslotte ook niet de legendarische GlenCoe vallei helemaal uitbranden met jouw vuurtje…

Met de camper kun je op parkeerplaatsen terecht, al staat er her en der een bordje dat overnachten niet toegestaan is. Het is soms even zoeken, maar als je eenmaal een plekje met mooi uitzicht gevonden hebt dan is dat het waard! Te voet met de tent is het vrijwel altijd wel mogelijk om een droog en vlak stuk te vinden langs je route.

Een andere optie is overnachten in een ‘bothy’, een schuilhut, vaak in de bergen of langs wandelroutes in afgelegen terrein. Dit zijn oude, simpele hutten met een verhoging om je matje op te leggen, een vuurplaats en soms de luxe van een bank en/of tafel. Hier geldt wel dat vol = vol, dus zorg wel dat je een back-up plan hebt.

Wildkamperen nabij Newtonmore

 

Transport naar en binnen Schotland

Hoe kom je in Schotland?

Er zijn vele manieren om naar Schotland te reizen. De snelste optie (2 uur) is vliegen naar Edinburgh of Glasgow. Je kunt natuurlijk ook met de trein vanuit Nederland via Brussel en Londen (+- 9 uur). Neem je een eigen auto mee, dan kun je de boot pakken van IJmuiden naar Newcastle (15 uur boot plus +- 2 uur naar grote stad). Ook kun je met eigen auto van Calais via Zuid-Engeland naar Schotland rijden (+- 13 uur).

 

Transport binnen Schotland

Ben je eenmaal in Schotland aangekomen, dan is er goed openbaar vervoer om je door het hele land te brengen. De meest afgelegen plekken zijn per bus te bereiken, maar soms slechts een enkele keer per dag(en). De trein gaat vaak sneller dan de bus, maar kost dan ook wel wat extra. Je kunt je reis plannen met Traveline.

Een optie die soms goedkoper, en vooral makkelijker is, is het huren van een auto. Nabij de grote steden heb je een ruime keuze uit verhuurmaatschappijen.

De allergoedkoopste, en ook gelijk meest avontuurlijke optie, is liften. Ik ben geen held, maar liften in Schotland heeft voor mij nooit onveilig gevoeld. De Schotten zijn erg behulpzaam en vriendelijk en als je op je intuïtie vertrouwt zit je vaak wel goed.

Liften van Edinburgh naar Fort William

 

Schotland ontdekken

Wandelen in Schotland

Schotland heeft vele kilometers aan wandelroutes. Je vindt er niet zoveel gemarkeerde wandelroutes als hier, maar bij de VVV kunnen ze je altijd wel een folder geven met lokale routes. Liever koop ik een gedetailleerde OS wandelkaart, waar ik mijn eigen route uitstippel.

Zin in een meerdaagse wandeling? Dan zijn de West Highland Way en de minder bekende East Highland Way zeker aanraders. De allermooiste wandeling die ik tot nu toe gedaan heb is de Skye Trail op het eiland Skye.

 

Roadtrip met de auto

Wat ‘route 66’ in Amerika is, is de ‘North Coast 500’ in Schotland (link = https://www.northcoast500.com/). 500 kilometer weg langs de Schotse kust, met geweldige uitzichten. Houd in gedachten dat wildkamperen langs deze route met de tent niet gemakkelijk is. Wij hebben dat onsuccesvol geprobeerd, en ons budget werd ruim overschreden doordat meer dan de helft van de nachten toch op een camping sliepen.

Ook kan ik zeker een rondje Cairngorms (link volgt nog) en de weg door de GlenCoe vallei aanraden.

 

Minder bekende maar prachtige plekken

Een meneer van wie wij een lift kregen raadde ons aan om naar ‘the Isle of Harris and Lewis’ te gaan. Nooit van gehoord, maar wooow wat prachtig, evenals de andere Outer Herbrides. Witte stranden die zo uit een reisbrochure van een tropisch land lijken te komen… maar dan zonder de tropische temperaturen en met ruige heuvels op de achtergrond. Ik liep de Harris Walkway en vond dat zeker een aanrader (mét makkelijk wildkamperen).

In het zuiden van Schotland is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan Hadrian’s Wall. We zijn snel geneigd om vol gas naar de Hooglanden te rijden, maar dit stukje Romeinse geschiedenis is goed bewaard en biedt tevens fijne uitzichten.

 

  • Eerder kon je al lezen over de eerste 4 etappes van de West Highland Way. We liepen met onze zware backpacks van Glasgow naar Crianlarich. Daar hield ons avontuur gelukkig niet op! Lees in deze blog over het tweede deel

  • ‘Nou, hier ergens moet het startpunt zijn’. Zoekend om ons heen kijkend lopen we door Milngavie, een dorpje op 10 km afstand van Glasgow, Schotland. Hier gaat ons grote avontuur beginnen: 154 km wandelen richting het noorden. Na enige tijd

  • Gratis in je tentje overnachten op de meest unieke locaties. Wakker worden en de zon op zien komen vanaf je bergtop. Je kopje koffie drinken met uitzicht over de kustlijn. Wildkamperen is voor veel mensen een droom, die gelukkig in

  • Ik schreef op mijn blog eerder al over de West Highland Way en over de East Highland Way. Twee prachtige lange-afstandwandelroutes in de Schotse wildernis. Nu krijg ik vaak de vraag van mensen: welke is mooier? Tsja, dat is helemaal

  • Vorig jaar liep ik met Yoshi de West Highland Way. Dat smaakte naar meer, dus al vrij snel besloten wij dat we het vervolg, de East Highland Way, dit jaar moesten gaan lopen. Zo kwam het dat we eind april landden

  • Een tijdje terug kon je het eerste deel lezen van het East Highland Way reisverslag. Deze week het tweede en laatste deel van het verslag. We liepen de eerste dag van ons avontuur nog in onze T-shirts te zweten, tegen

  • Ik kreeg van een lezer de vraag of de hond mee mag als je de Schotse West Highland Way gaat lopen. Een vraag die ik vaker krijg, en waar ik tot mijn verbazing weinig over kan vinden op het internet. Gelukkig ken

  • Droom jij ervan om eens een trektocht (meerdaagse wandeling) te maken in Europa? Om je te inspireren voor je eerste of volgende trektocht heb ik een aantal lange afstand wandelroutes in Europa op een rijtje gezet. Ik heb hierbij mijn

  • Dacht jij bij het lezen van mijn reisverlag van de West Highland Way: dat wil ik ook? Ik zeg: doen! Misschien lijkt dit je ergens wel leuk, maar heb je geen idee hoe je zoiets aanpakt of misschien een hekel

 

Meer informatie / vragen?

Ik raak niet uitgepraat over Schotland, dus mocht jij nog vragen hebben, stuur me een berichtje via het contactformulier en ik help je graag verder 🙂

Wildkamperen nabij Newtonmore

0
nederland-microavontuur
ierland-reistips