Top
  >  Expert   >  Diemtigtal: groene weiden, bergen en koeien

Het Diemtigtal kon zo het landschap op een puzzel zijn… Groene bergweiden met koeien, traditionele huizen en her en der een boom die al in herfstkleuren is. Behalve de koebellen hoor je bijna niets in dit dal, een ideale plek om even te ontspannen dus!

Over het Diemtigtal

Het Diemtigtal is een zijdal van het bekendere Simmental, vlakbij de Thunersee. Op zo’n 8.5 uur rijden vanaf Utrecht vind je dit 16 km lange dal, omgeven door Alpen. Het gebied is geschikt voor wintersport, maar ook in de zomer hoef je je er zeker niet te vervelen. In het dal is zo’n 200km aan wandelwegen uitgezet, te herkennen aan de gele routebordjes. Ook fietsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: met de stoeltjeslift naar boven en terug over de downhill track. Voor de minder heldhaftige bezoekers zijn er trottinets  (soort coole step) te huren, waarmee je over kronkelweggetjes de berg af kunt racen.

diemtigtal-zwitserland

Wandelen in het Diemtigtal

In het Diemtigtal zijn diverse wandelroutes uitgezet. Je kunt zelf de informatie printen, of informatiefolders met kaarten opvragen bij de plaatselijke VVV. In het dal vind je ook simpelere wandelroutes voor minder getrainde wandelaars en gezinnen met kinderen.

Ik kan het je zeker aanraden om met de stoeltjeslift omhoog vanaf Riedli omhoog richting de Wiriehorn / Schwarzberg te gaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het dal en kun je richting de Wiriehorn lopen.

Het hoogtepunt van mijn verblijf was de wandeling die ik vanaf hier om en naar de top van de Wiriehorn maakte. Doordat je om de berg heen loopt, zie je elke keer weer nieuwe uitzichten en die zijn zeker de moeite waard! Wil je een vroege start (en de zonsopkomst meemaken vanaf de route), dan kun je de auto parkeren op een vlak stuk net voor Nüegg (het hoogste punt van de stoeltjeslift). De route is goed gemarkeerd en goed te doen ook voor de minder ervaren klimmer. De wandeling duurt volgens de bordjes wel ongeveer 5 uur, dus een goede basisconditie en voldoende eten en drinken is aan te raden.

Wandelen naar de top van de Wiriehorn

Helderblauw bergmeer: Seebergsee

Alleen de route vanuit Diemtigen naar de Seebergsee is al de moeite waard. Kronkelend over een smalle weg omhoog, terwijl je langs traditionele boerderijen en groene weiden rijdt. Af en toe moet je uitwijken voor een koe op de weg, maar ook dat heeft zijn charme 😉 Aan het eind van de weg ligt een parkeerplaats, vanaf waar het een stukje lopen is naar het meer. Je komt een heuveltje over en whoehoe: een helder blauw-groen meer omgeven door bergen! Op warme dagen kun je in dit meer heerlijk zwemmen en dan opdrogen op de groene oever.

Als je de tijd en de energie hebt: de route langs het meer naar boven en om de Meienberg heen is zeker een aanrader. Hij begint met een stevige klim, maar boven wordt je beloond met uitzicht op besneeuwde bergtoppen!

uitzicht-op-seebergsee
Seebergsee in het Diemtigtal

Overnachten

Wij hadden het geluk te mogen verblijven in het appartement van een kennis. Ik kon het niet laten om even op AirB&B naar accomodaties in het dal te kijken en daar zitten écht pareltjes tussen. Kijk maar eens <3 Wij aten na een lange wandeling in Restaurant Wirieblick, met, zoals de naam al zegt, uitzicht op de Wiriehorn. We werden hier echt supervriendelijk behandeld door de serveersters, die Duits praatten met mijn vriendin en daarna dat heel schattig voor mij nog even gingen vertalen. En het (vegetarische) eten smaakte nog verrukkelijk ook!

overnachten-diemtigtal

Handige links

Informatiepagina Diemtigtal: culturele activiteiten, accomodatie, agenda

Informatiepagina van het dal zelf (Duits)

Openbaar vervoer vanuit Nederland

wiriehorn-wandelroute-uitzicht
Uitzicht vanaf de top van de Wiriehorn

Klik hier om video’s van het Diemtigtal te bekijken

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.