Top
  >  Kamperen   >  Drie dagen en twee nachten avontuur in Drenthe
wandelen-drenthe

Vorige week vrijdag vertrok ik ‘s avonds met een vriend en onze grote backpacks op microavontuur in Drenthe. We zouden 2.5 etappe lopen van het Roots ‘langste natuurpad van Nederland‘. In dit bericht een kort (foto)verslag van dit geweldige avontuur zo dicht bij huis.

Op vrijdagavond nemen we de bus naar P+R Borger, in Drenthe. Vanaf daar lopen we met hoofdlampen op door de schemer in het bos naar het natuurkampeerterrein Drouwen van Staatsbosbeheer. Er staan zoveel paddestoelen in het bos dat ik echt even twee keer moet kijken of het er echt zoveel zijn… We zien een muisje over een gevallen boomstam racen en horen de wind (code geel/oranje) door de boomtoppen waaien. Eenmaal op de camping aangekomen zetten we mijn tentje op en verplaatsen ons naar de warmte van het kampvuur. Daar bereiden we ons avondeten en bakken we broodjes aan de stok boven het kampvuur.

Zaterdag: Natuurkampeerterrein Borger naar Laaghalerveen

Op zaterdagochtend slingeren we door het bos tot we op de route van Roots terecht komen. Ik raak zo afgeleid door de herfstkleuren en paddestoelen (foto’s!) dat we bijna niet vooruit komen. Maar dan zijn we er eindelijk: op de route! We lopen afwisselend door loof- en dennenbos en langs heide met vennetjes. De herfst is hier in volle gang en ik raak al snel de tel kwijt van alle soorten paddestoelen die we zien. Het ruikt heerlijk vochtig in het bos en de wolken die we boven ons zien hangen zien er dreigend uit. Af en toe krijgen we een flinke bui op ons hoofd, maar daar zijn we gelukkig goed op voorbereid. Op de tweede helft van de route lopen we langs de enorme radiotelescopen van Westerbork en beklimmen we de uitkijktoren bij het Amerdiep. Zo’n 20-22 kilometer later komen we aan bij de supermarkt in het dorpje Hooghalen, waar we opgehaald zullen worden door de vriendelijke eigenaar van Camping Thyencamp in Laaghalerveen. Die laatste paar kilometer over het asfalt vind ik toch net iets teveel voor mijn ongetrainde lichaam.

Een half uur later zitten we warm in de woonkamer van de camping, onze gevriesdroogde maaltijden te bereiden. Buiten is het al donker en de tent is gelukkig al ingericht voor de nacht. Ik heb weinig praatjes meer na zo’n lange dag lopen en ga vroeg mijn bed in voor 12 uur slaap.

kampeerterrein-borger
Natuurkampeerterrein Borger
ontbijt-camping
Havermoutontbijt op de camping
regen-wandelen

Zondag: Laaghalerveen naar station Beilen

De volgende dag worden we laat wakker in een mistige wereld. De zon doet zijn best door de dichte bewolking heen te komen, maar dat zal hem de hele dag nét niet lukken. We kunnen de route op 15 min lopen van de camping weer oppakken, en we wandelen al snel over het verlaten Hijkerveld. Modderpaden langs het veen en de heide, met her en der een Schotse Hooglander of medewandelaar. Tot aan Beilen lopen we afwisselend tussen heide en landbouwgrond en is het moeilijk voor te stellen dat al die heideveldjes vroeger één geheel vormden. Ter hoogte van Beilen verlaten we de route, om over een lang saai stuk asfalt met langsracend verkeer naar station Beilen te lopen. Mijn spieren doen aan het eind van deze dag écht wel goed zeer en ‘s avonds in een normaal bed liggen voelt als een grote verwennerij.

camping-thyencamp
Ochtendmist op camping Theyencamp
hijkerveld
Herfst op het Hijkerveld
hijken-wandelen

Dit is wat ik mee had in mijn rugzak:

Slide

Precies weten wat je mee moet nemen op je wandel- en kampeeravontuur?

Tijdens mijn vele trektochten door heel Europa heb ik een handige paklijst samengesteld. Jij mag hem gratis downloaden, zodat je zeker weten niet zonder de essentials op pad gaat.

DOWNLOAD MIJN
GRATIS PAKLIJST
Download de paklijst gratis-paklijst-trektocht

Sorry, the comment form is closed at this time.