Sociaal verantwoorde, duurzame verzorgingsproducten
17 november 2021 
13 min. leestijd

Sociaal verantwoorde, duurzame verzorgingsproducten

Ik ben me de afgelopen jaren steeds meer bewust geworden van de invloed van mijn leven op het milieu. Waar ik vroeger gedachteloos deodorant sprayde en goedkope zonnebrand smeerde, besef ik me nu dat daar vaak ingrediënten in zitten die invloed hebben op de wereld. Daarom heb ik steeds meer de overstap gemaakt naar sociaal verantwoorde en duurzame verzorgingsproducten. Ik deel in dit blog welke producten ik mee had op vakantie in Zwitserland (en daarna in mijn dagelijks leven bleef gebruiken).

Psst. De producten uit dit blog komen uit de website van Johnny Jungle eco social shop. Met de kortingscode 'outdoorinspiratie10' krijg je tot en met 24 november 2021 10% korting op onderstaande producten.

fijne-duurzame-verzorgingsproducten


1. Milieuvriendelijke zonnebrandcrème

Ik had er nooit zo over nagedacht, maar veel zonnebrandcrèmes bevatten stoffen die schadelijk zijn voor wat in de oceaan leeft. En die stofjes bereiken de oceaan ook als jij niet met je ingesmeerde hoofd in de oceaan gaat hangen, maar in je lokale rivier duikt of je hoofd afspoelt onder de kraan. De zonnebrandcrème van We Love The Planet is voor jou en de koralen een beter idee.

Je kunt de zonnebrandcrème met factor 20 of factor 30 kopen. De ingrediënten van de stick en de verpakking zijn 100% natuurlijk en plasticvrij. Hij is proefdiervrij, gemaakt in Nederland en waterbestendig. Hij smeert niet zo soepel als de glibberige, waterige zonnebrandcrème uit een fles, maar dat went vanzelf. En mocht je je wel even irriteren, denk dan even aan de koraalriffen die dankzij jou niet verder toegetakeld worden :)

duurzame-zonnebrandcreme


2. Een tandenborstel van bamboe

Ik heb jarenlang met een elektrische tandenborstel gepoetst, maar werd helemaal gek van dat getril en lawaai in de vroege ochtend en na een dag vol prikkels. Ik stapte terug naar niet-elektrische tandenborstels, die helaas vaak van plastic zijn. Daar ben ik geen fan van, maar… er is een alternatief gemaakt van bamboe. De bamboe tandenborstel ziet er ook nog eens heel cool uit, maar dat is bijzaak (tenzij je hem meeneemt op date, dan niet natuurlijk ;) ).

De borstel bestaat grotendeels uit (snelgroeiende) bamboe en de haartjes op de kop zijn gemaakt van nylon op basis van Castorolie-planten. Ook de verpakking van de tandenborstel is biologisch afbreekbaar. Oh en 10% van de opbrengt van producent Hydrophyl gaat naar een goed doel dat zich inzet voor schoon drinkwater. Kortom: mooi om te zien, fijn in gebruik én beter voor de wereld dan de knalroze plastic tandenborstel uit de supermarkt.

tandenborstel-bamboe


3. Vegan deo

De deostick van We Love The Planet komt in verschillende geuren. Mighty mint en Forever Fresh zijn lekker fris en de Sensitive-variant heeft minder geur. Voor de gevoelige(re) huid is er So Sensitive, die vrijwel geurloos is. De sticks zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en vegan (niet op proefdieren getest). De verpakking is helemaal plasticvrij en bestaat uit stevig karton dat gelukkig tegen wat vocht kan. De sticks wegen 65 gram en daar doe je 60-90 dagen mee als je dagelijks smeert. Ik vind hem het fijnst in gebruik na het douchen, als mijn oksels nog wat vochtig zijn.

Tip voor wie lichtgewicht reist: de deostick is er ook in een 48 gram versie.

veganistische-deodorant


4. Een shampoobar i.p.v. shampoofles

Lang leve de shampoobar! Ik voel me altijd heerlijk ouderwets als ik met een blok zeep onder de douche stap én ik neem makkelijk een klein stukje van het blok mee op reis. De shampoobar die ik mee had op vakantie naar Zwitserland is van de Nederlandse producent Helemaal Shea. Ik gebruik Babassu Haar&Body, die dus ook voor je lichaam gebruikt kan worden. Ik ben al jaren te lui om een aparte fles douchegel voor mijn lichaam van het plankje te pakken en was me al jaren met shampoo, maar nu voelt dat eindelijk oké ;)

De Babassu-bar is hypoallergeen, waar mijn huid blij van wordt, en gemaakt van cacaoboter, babassu-, zonnebloem- en castorolie in plaats van kokosolie. Hij is ook helemaal veganistisch en met één blok doe je zo lang als 3-4 flessen shampoo.

Kleine tip: bij de eerste keren wassen voelt het misschien alsof je haar helemaal niet schoon wordt en de shampoo zijn werk niet doet. Je haar moet even overschakelen naar de nieuwe ingrediënten. Houd even 2-4 weken vol (afhankelijk van hoe vaak je wast), trek je mooiste muts uit de kast om je vette haar te bedekken en daarna merk je geen verschil meer.

duurzame-verzorgingsproducten-shampoobar


5. Herbruikbare wattenschijfjes

Oké, het zijn dus eigenlijk geen wattenschijfjes, maar ‘herbruikbare make-up-remover schijfjes’, maar dat vond ik te lang voor het kopje. De schijfjes van de Zero Waste Club die ik gebruik zijn gemaakt van biologisch katoen en suuuuperzacht. Voor 14 euro krijg je 12 zachte schijfjes en 4 ruwere, scrub-schijfjes. Je krijgt er een waszakje bij waarmee je de schijfjes gewoon met je andere vieze was mee kunt wassen. Niet alleen bespaar je met deze schijfjes afval, ze zijn ook nog eens veel zachter voor je ogen én de producent plant voor elke verkoop een boom.

duurzame-verzorgingsproducten-watten


6. Duurzame haarelastieken

Duurzame haarelastieken, ja, die bestaan! Deze elastieken van Fair Squared zijn gemaakt van 100% biologisch katoen en eerlijk verhandeld rubber. Gemaakt met respect voor de natuur en de mensen dus. De Duitse producent maakt enkel producten waar geen oneerlijke handel, kinderarbeid en dierproeven aan te pas gekomen zijn. Jep, ik draag met trots deze elastiekjes met hun logo! Oh en dat witte bandje zorgt er ook nog eens voor dat ik mijn zwarte elastiekjes niet allemaal verlies op de donkere bodem van mijn tas.

duurzame-haarelastieken


7. Pleisters van bamboe

Ik had een wondje op mijn vinger en keek naar mijn hand en dacht: wow, er zit nu bamboe om mijn vinger gewikkeld. Deze bamboepleisters zijn biologisch afbreekbaar in ongeveer tien weken, stukken sneller dus dan reguliere pleisters. Je kunt ze gewoon bij het compost doen. Daarnaast ademt bamboe beter, waardoor je wondje sneller geneest. Er is een aloë vera variant die fijn is voor brandwonden en een kindervariant met leuke panda’s erop (ook leuk voor 27-jarige kinderen ;) ). Producent Patch produceert zo klimaatneutraal als mogelijk en doneert een deel van de winst aan goede doelen.

duurzame-pleisters

 

8. Duurzaam wasmiddel

Ik ben er nog niet helemaal over uit of wasmiddel een verzorgingsproduct is, maar ik zet hem toch in dit lijstje. Producent Seepje heeft milieuvriendelijk wasmiddel gemaakt van noten of schillen. De ingrediënten komen uit Nepal en worden verwerkt door werknemers op een sociale werkplaats in Nepal. Het wasmiddel werkt ook bij lage temperaturen en is licht, dus makkelijk mee te nemen op reis en met de inhoud van één verpakking doe je 30 wasjes. Het middel is dierproefvrij en fairtrade en de producent levert een actieve bijdrage aan betere werk- en leefomstandigheden voor de schillenboeren en de werknemers.

duurzaam-wasmiddel

 

Waar koop je deze duurzame verzorgingsproducten?

Zoals je misschien aan bovengenoemde linkjes al zag, komen mijn duurzame verzorgingsproducten vrijwel allemaal uit de webshop van Johnny Jungle. De ‘eco social shop’ is opgericht door Femke en Susanne, die tevens een pop-up store in Bloemendaal hebben waar ze hun producten verkopen. ‘We willen graag eco en eerlijke producten toegankelijker maken en je op een vriendelijke manier bewust maken van de wereld, onze natuur en je omgeving,’ aldus de meiden en dat vind ik een mooi doel om aan bij te dragen. Tel daar een goede service en veel kennis bij op en ik ben fan!

duurzame-verzorgingsproducten

Over de schrijver
Paulien van der Werf leeft avontuurlijk en nomadisch en is de oprichter van Outdoor Inspiratie. In 2019 zegde ze, na vele microavonturen en loondienstjaren, haar baan op om fulltime andere mensen te inspireren om avontuurlijker te leven.
Reactie plaatsen

Andere veelgelezen artikelen...

hoe-warm-winterslaapzak

De beste winterslaapzak

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een winterslaapzak en wat is de beste keuze?
wandelen-in-canada

Wandelen in Canada

Zeven prachtige lange-afstandwandelroutes in het ruige Canada + tips voor je reis.

komoot

Navigeren met de app Komoot

Een uitgebreide handleiding voor mijn favoriete navigatieapp Komoot + mijn Komoot-routes.

Download mijn GRATIS trektocht-stappenplan incl. paklijsten!

trektocht-stappenplan
arrow_drop_up arrow_drop_down