Top
  >  Backpacken   >  Zo plan je je eerste lange afstands wandeling (LAW)

Lijkt het jou wel wat om meerdere dagen achter elkaar te gaan wandelen? Ik kan alleen maar zeggen: doen! Nu snap ik ook wel dat je er daarmee nog niet bent, want ik kan me nog herinneren van mijn eerste meerdaagse wandeling dat ik geen idee had hoe ik dat aan moest pakken. Daarom help ik je met dit bericht je voor te bereiden op je (eerste) lange afstand wandeling.

Ga je zelf iets organiseren of de eerst keer mee met een gids?

Ik ben ervan overtuigd dat het goed te doen is om zelf je eerste lange afstand wandeling te organiseren. Voel je je toch wat onzeker, dan kun je ervoor kiezen om met een meer ervaren wandelaar op pad te gaan. Ik ging op pad met twee vrienden van mijn toenmalige vriend, van wie ik veel geleerd heb over kamperen in de wildernis. Heb je geen ervaren wandelaars als vrienden, dan kun je ook met een reisorganisatie meegaan. Voorbeelden van organisaties die meerdaagse wandelingen organiseren zijn NIVON en de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV).

groepsreis-wandelen

Kies een bestemming en route

Goed, dan komt het leukste deel (vind ik): een route uitzoeken! Maak het voor je eerste wandelavontuur niet te bont, zodat het leuk blijft. Kies een wandelroute uit die je niet tot extremen uitdaagt, dus niet door de sneeuw, niet zonder bewegwijzering en niet in te geïsoleerd terrein. Ga bijvoorbeeld eerst eens een LAW in Nederland lopen (we hebben er aardig wat, kijk hier maar eens). Ook in de Ardennen kun je fijn wandelen en eventueel (stiekem) wildkamperen. Liever iets meer wildernis en wildkamperen? Dan kan ik je de West Highland Way in Schotland aanraden. Je komt daar elke dag wel in een dorpje en je bent nooit écht heel ver van andere mensen verwijderd.

Kies de beste tijd om die wandeling te gaan maken

Zorg dat je jezelf ook met het weer niet teveel uitdaagt. Ga bij voorkeur in een periode waarin het niet sneeuwt en/of vriest, zodat je de route goed kunt vinden en niet in de heuvels in de problemen komt. Lees je op internet in over de beste tijd om de door jou gekozen wandelroute te gaan wandelen. Dat is niet per se de zomer, want ’s zomers kun je last hebben van grote aantallen medewandelaars en vervelende steekvliegen.

lange-afstand-wandelen-routes
De West Highland Way in Schotland in de lente

Ga je kamperen of overnachten in een ho(s)tel of berghut?

Heb jij ervaring met kamperen? Dan vind je het misschien leuk om na een lange dag wandelen in de natuur ook in de natuur te overnachten. Je kunt dan gaan (wild)kamperen tijdens het wandelen van je route. Houd er wel rekening mee dat je dan zult moeten investeren in een lichtgewicht tent, omdat je hem tijdens het wandelen op je rug mee moet dragen.

Liever iets meer luxe? Kies dan voor een route met ho(s)tels, B&B’s en/of berghutten onderweg.

Lees je in op internet en koop een reisgids

Ik koop altijd een reisgids die de route die ik ga wandelen omschrijft. Natuurlijk kan ik op internet ook veel informatie vinden, maar ik vind het fijn om tijdens de wandeling terug te kunnen vallen op gedrukte informatie. In reisgidsen vind je vaak alles wat je moet weten over de route, eventuele gevaren onderweg, waterpunten, supermarkten en overnachtingsplekken verzameld. Vaak gebruik ik het internet bij de voorbereiding om me extra in te lezen over recente wijzigingen in de route, openingstijden van de voorzieningen onderweg en ervaringen van mensen die de route recent gewandeld hebben.

tips-lange-wandeling

Check of je alle uitrusting bezit die je nodig hebt

Niet onbelangrijk in je voorbereiding is je uitrusting controleren. Heb je alles wat je nodig hebt voor je avontuur? Download hier mijn wandelchecklist. Vet voor vertrek ook je wandelschoenen in, zet je tent even op om te kijken of die compleet en onbeschadigd is, loop een rondje met je backpack met volle bepakking om te kijken of je dat voor meerdere dagen ziet zitten, etc.

Moet je eten meenemen of haal je dat onderweg?

Kom je onderweg langs winkels en restaurantjes waar je eten kan en wilt halen, of neem je dat mee uit Nederland? Kies eventueel voor lichtgewicht, gevriesdroogd eten en zorg dat je altijd een noodvoorraadje bij je hebt. Lees hier alles over eten tijdens je wandeltocht.

Nog vragen?

Let me know, ik beantwoord ze graag voor je!

wat-nodig-wandelvakantie
2

post a comment