Top
  >  Intermediate   >  Tips voor het inpakken van je rugzak
Hoe-moet-je-je-backpack-inpakken

Met alleen het uitkiezen en kopen van een rugzak ben je nog niet klaar. Je moet namelijk ook weten hoe je hem inpakt. Pak je hem ‘verkeerd’ in, dan is de kans groot dat hij helemaal niet zo lekker zit! Om dat te voorkomen geef ik je in dit bericht tips voor het inpakken van je backpack of rugzak.

Stop zo min mogelijk gewicht in je backpack

De hoofdregel voor het inpakken van je rugzak is: neem alleen het broodnodige (gewicht) mee. Alle kleine dingetjes die je extra meeneemt en waarvan je denkt ‘ach, weegt bijna niets dus kan wel’, vormen samen vaak toch (een paar) honderd gram extra. Dat draag je dan de hele vakantie onnodig mee.

Met het oog op rugklachten kun je aanhouden dat je rugzak maximaal 20% van je lichaamsgewicht mag wegen. Weeg je 60 kilo en ga je alleen op reis, dan zou dat betekenen dat je maximaal 12 kilo op je rug zou moeten dragen. Dat is een mooi streven, maar qua budget voor beginnende (solo) wandelaars vaak onmogelijk. Ga je samen met iemand lopen die groter en sterker is dan jij, dan kun je hem/haar wel wat gewicht van jouw rugzak over laten nemen.

Bedenk bij echt alles wat je in je tas stopt: heb ik dit écht nodig? En heb ik geen lichter alternatief dat ook voldoet?

“Carry as little as possible, but choose that little with care”

Earl Shaffer, avonturier
tips-indeling-backpack

Zo bespaar je ruimte in je backpack

Je kunt ruimte in je tas besparen door je kleding en handdoek op te rollen in plaats van op te vouwen. Vervolgens kun je je zachte spullen vacuüm trekken in een dry bag of een diepvrieszakje met rits. Hierover vertel ik je meer in het volgende hoofdstuk.

Zo pak je je backpack in

Ook de volgorde waarin je je rugzak inpakt is belangrijk. De zwaarste spullen, zoals je tent, wil je zo dicht mogelijk tegen je rug dragen. Zou je dit in het voorvak van je tas doen, dan krijg je het gevoel dat je achterover getrokken wordt.

  1. Stop je slaapzak in het onderste vak van je rugzak, zodat de zwaardere spullen daar op kunnen steunen.
  2. Plaats de zwaarste spullen in het hoofdvak tegen je rugpand aan.
  3. Vul de ruimte rondom de zware spullen op met licht(ere) spullen.
  4. Stop lichte spullen waar je snel bij moet kunnen, zoals je routegids, regenjas, zonnebril en snacks in het bovenste vak of in de vakken aan de buitenkant van de tas. Zorg dat je dingen als een noodknop en telefoon voor noodgevallen altijd binnen handbereik hebt.
uitleg-inpakken-backpack
Zware spullen tegen je rugpand (paars), slaapzak onderin (oranje) en de rest van het hoofdvak opvullen met (middel)lichte spullen (blauw). Ten slotte lichtste spullen in het topvak van de tas (groen).

Weten wat je allemaal in je rugzak moet stoppen? Download mijn GRATIS paklijst.

Omslagfoto door Marleen Annema

post a comment