Top
  >  Expert   >  De hond mee op wandel-en-kampeeravontuur
backpacken-met-hond

Wandelen en kamperen met je hond… daar komt best wat bij kijken! Als hondenliefhebber en kampeergek weet ik dat maar al te goed. Toen ik enkele maanden geleden als fotograaf mee was met Laurie van Reizen met je Hond, kwam ik er al snel achter dat zij echt dé expert is op dit gebied.

Wil jij ook met jouw hond op avontuur? Hier volgen tips voor iedereen die zijn hond meeneemt op vakantie.

Even voorstellen aan de expert: Laurie

Omdat jullie ongetwijfeld niet allemaal weten wie Laurie is, vroeg ik haar om zich even voor te stellen. “Ik ben Laurie en ik organiseer met mijn bedrijf Reizen met je hond back-to-basic-avonturen voor mensen en hun hond. Je kunt met me mee backpacken en kamperen met je hond, en vanaf het najaar 2020 organiseer ik ook canitrailweekenden. Ook als je nog nooit hebt gebackpackt of gekampeerd kun je met me mee, ik geef je een uitgebreide paklijst en tips en ben beschikbaar voor alle vragen die je tijdens de voorbereiding hebt.”

Zo kun je met Laurie mee op “mini-avontuur” (2 dagen, 1 nacht) of “backpackweekend” (3 dagen, 2 nachten). “We wandelen tijdens zo’n weekend met volle bepakking een afstand van 15 tot 20 kilometer per dag. Slapen doe je in een klein tentje, samen met je hond. We lopen en eten samen als groep, maar er is genoeg ruimte om je even terug te trekken of om afstand te bewaren als je hond daar behoefte aan heeft. Ik vind het welzijn van je hond het belangrijkst.”. Ga je voor het eerst gaat backpacken/kamperen met je hond, dan is dit dé kans om te kijken of dit bij jullie past (en nog reuzegezellig ook!).

wandelweekend-veluwe
Laurie en Tinus op de Veluwe

Waar moet je rekening mee houden als je voor het eerst met je hond gaat backpacken?

Op Laurie’s website vind je informatie over waar je op moet letten als je gaat backpacken met je hond. In het kort: “zorg dat je hond een goede conditie heeft en lange afstanden kan wandelen. Neem meer dan genoeg water mee (bedenk van tevoren of je waterbronnen tegenkomt) en ruim voldoende voer en snacks. Je hond verbruikt meer energie dan op een normale dag, dus geef hem/haar iets extra’s.
Zorg voor een matje om op te slapen en een warm jasje of slaapzak voor koude nachten. En neem altijd een EHBO-kit mee met wat speciale hondenspullen. Let goed op of je hond niet te vermoeid raakt. Veel honden geven dit niet goed aan en blijven maar doorgaan. Als baas is het je verantwoordelijkheid om je hond genoeg rust te geven door pauzes in te lassen of door je hond aan te lijnen.”

wandelen-kamperen-hond

Hoe houd je je tas zo licht mogelijk met al die extra (honden)spullen?

“Je zult moeten accepteren dat je rugzak zwaarder is dan dat je alleen op pad gaat, want je moet wat spullen meenemen voor je hond. Denk aan voer, water, een matje, een jasje en misschien een extra lijn of halsband. Er zijn hiervoor lichtgewicht spullen op de markt, bijvoorbeeld van Ruffwear of Non-Stop Dogwear. Heel mooi, maar ook prijzig. Als je net begint met backpacken zou ik gewoon de spullen gebruiken die je al hebt en dan langzaamaan kijken waar en hoe je gewicht kunt besparen.”

opvouwbare-waterbak-hond
Tinus geniet tijdens een pauze van water uit zijn opvouwbare drinkbak.

Wat voer je je hond tijdens je trektocht?

Volgens Laurie hangt dat er vanaf wat je hond normaal eet en of hij/zij zich makkelijk aanpast aan nieuwe voeding. “Als je gaat backpacken met je hond zijn er twee opties: je koopt onderweg eten voor je hond of je draagt alles mee. Als je hond een specifiek dieet heeft of heel kieskeurig is, dan zijn de mogelijkheden onderweg waarschijnlijk beperkt en is het verstandig om de maaltijden mee te nemen. Kan en mag je hond alles eten (en ga je winkels tegenkomen) dan kun je de gok wagen om onderweg hondenvoer te kopen. Op langere tochten laten sommige mensen hun hond gewoon mee eten met ‘de pot’. Als je hond dat lekker vindt en er genoeg energie mee binnenkrijgt, dan is dat natuurlijk het allermakkelijkst. Voor de weekenden die ik organiseer adviseer ik mensen om gewoon het voer mee te nemen dat ze altijd geven. Vers vlees kun je voor zo’n weekend vervangen door kant-en-klare porties vlees of gevriesdroogd vlees.”

Laurie en deelnemers tijdens één van de wandelweekenden op de Veluwe

Tenslotte: wat mag je écht niet vergeten als je gaat kamperen met je hond?

Op Laurie’s paklijst staat onder andere:

 • Vaccinatieboekje / paspoort
 • Matje, kleedje of slaapzak
 • Opvouwbare voer- en drinkbak
 • Voer en water
 • Snacks
 • Comfortabel tuigje met penning of halsband met penning
 • Lijn / riem naar keuze
 • Poepzakjes en/of schepje
 • Telefoonnummer dierenarts
 • Medicijnen en EHBO-kit
 • Eventueel: rugzak, regenjas, warm jasje, schoentjes, knuffel/speeltje (allemaal voor de hond dus)
backpack-weekend-veluwe-hond

Met heel veel dank aan Laurie – Reizen met je hond – www.reizenmetjehond.nl
Foto’s gemaakt voor mijn fotografiewerkzaamheden – www.peaksandpinesphotography.nl

post a comment