Top
  >  Backpacken   >  Waar let je op bij het kopen van een lichtgewicht tent?

Ik weet nog dat ik mijn eerste trekkerstent ging kopen. Ik ging naar de winkel met een missie: ik had een lichtgewicht tent nodig. Eenmaal in de winkel bleek de keuze reuze, en online bleek de keuze nóg veel groter. Ik zag door de bomen het bos niet meer. De prijzen van de lichtere tenten liepen in de duizenden euro’s. Mij was verteld: hoe lichter hoe beter. Maar een paar duizend euro had ik niet. Wat was dán een goede optie? Inmiddels heb ik een superfijne tent gevonden en wil ik jou graag helpen bij het uitzoeken van jouw lichtgewicht tentje voor tijdens je fietsvakantie of wandelvakantie.

Stap 1: bepaal je budget

Ja, de prijs is misschien niet de belangrijkste eigenschap als je met je lichtgewicht tentje ergens in de wind staat. Maar ik vind dat beginners zeker deze stap niet mogen overslaan. Ga voor jezelf na hoeveel geld je wilt uitgeven. Neem van mij aan dat je een prima tentje kunt kopen voor X euro, hoewel dat misschien niet de tent is die in alle weersomstandigheden jaren meegaat. Zet je limiet dus niet té hard, maar kijk wel waar jouw budget zit op de schaal van X tot 3000 euro. Zeker voor je eerste kampeervakantie, als je nog niet eens zeker weet of dit is wat je de rest van je leven wilt doen, kun je misschien beter voor een goedkoper tentje gaan, ook al is dat niet de beste op de markt. Ik noem deze stap als eerste omdat ik weet hoe verdwaald je kunt raken in het doolhof van opties als je eenmaal met de volgende stappen bezig gaat. Als je voor jezelf een budget helder hebt, kun je een selectie maken van tenten die binnen jouw budget passen, en daar vervolgens de beste keuze uit maken.

Stap 2: hoeveel ruimte heb je nodig?

Lichtgewicht tentjes zijn er voor één, twee, drie of meer personen. Je wilt dat je tent zo licht mogelijk is, dus in je eentje hoef je niet met een vierpersoonstent op pad. Houd er wel rekening mee dat een één persoons tent niet zo breed is als het gemiddelde één persoons matras. (Lichtgewicht) matjes zijn vaak een stuk smaller dan matrassen en luchtbedden, waardoor de tenten ook smaller gemaakt zijn. In een tweepersoonstent heb je dus echt precies genoeg ruimte voor twee smalle matjes naast elkaar. Sommige mensen die alleen reizen kiezen daarom voor een tweepersoonstent, en sommige koppels voor een driepersoonstent. Ga voor jezelf na wat je nodig hebt. Neem je een grote hond en een grote rugzak mee, dan is een eenpersoonstent misschien te smal voor je.

lichtgewicht-tent-kopen

Stap 3: bepaal wanneer je je tent wilt gebruiken

Ga je alleen in de zomer in Europa kamperen, dan hoeft je tent niet per se bestand te zijn tegen hevige sneeuw- of regenval. Je kunt dan prima kiezen voor een tent die niet geschikt is voor minder dan vier seizoenen. Een vierseizoenstent is aan te raden als je ook in winterse omstandigheden wilt gaan kamperen. Bedenk i.v.m. duurzaamheid ook hoe je je nieuwe tent in latere jaren wilt gebruiken. Ben je een groot fan van koude landen, maar ga je nu toevallig naar Portugal, dan kun je misschien beter alsnog een drie- of vier-seizoenentent aanschaffen.

Stap 4: kies een geschikt type tent

Lichtgewicht trekkerstenten verschillen onderling in gewicht, materiaal, waterdichtheid, ventilatie, aantal tentstokken en vorm. Deze pagina zou heel vol worden als ik dat hier allemaal uit zou leggen, dus later deze week ga ik hier even uitgebreider op in.

soorten-trekkerstenten

Stap 5: bekijk online opzetinstructies

Mijn eerste tent kon ik alleen opzetten door eerst de binnentent in elkaar te zetten (wat best lang duurde) en daarna de buitentent er overheen te spannen. Voordeel: de tent bleef ook staan zonder buitentent, fijn bij warm weer. Groot nadeel: als het regent wordt je binnentent van buiten en binnen nat en moet je daarna in een natte tent liggen. Sindsdien bekijk ik altijd de opzetinstructies van een tent en let ik o.a. op hoe snel de tent op te zetten is, hoeveel punten vastgezet moeten worden in de grond voor stabiliteit en in welke volgorde de onderdelen van de tent geplaatst moeten worden. Lees ook zeker even de reviews van de tent op internet!

Stap 6: ga naar de winkel en ga even proefliggen

Ik raad je enorm aan om naar een kampeerwinkel te gaan die tenten in een showroom opgezet hebben staan, of een kampeerder te zoeken die een bepaalde tent al in zijn bezit heeft. Sommige tenten zien er op het internet heel stabiel en praktisch uit, maar blijken in de praktijk te smal/laag/onhandig. Ik vind het zelf bijvoorbeeld belangrijk dat ik in het midden van mijn tent (vrijwel) rechtop kan zitten, zodat ik me ook als het regent nog aan kan kleden. Ik wordt claustrofobisch in te lage en te smalle tenten, en ik vind het fijn als ik een klein voortentje heb waar ik mijn schoenen kwijt kan. Ga eens in de tent van jouw keuze liggen op een matje, en kijk hoe je je voelt. Vraag de verkoper/eigenaar ook om je wat meer te vertellen over hoe je je tent opzet en hoe hij verschilt van soortgelijke tenten. Maak gebruik van de expertise die er is!

kamperen-welke-tent-kopen

Stap 7: staar je niet blind!

Net als ik voor het koekjesschap in de supermarkt soms zo overweldigd raak door alle keuze, kun je overweldigd raken door alle modellen lichtgewicht tentjes. Houd in gedachten: er is niet één juiste keuze. Alle opties die na de bovenste zes stappen nog over zijn, zijn goede keuzes voor jou. Staar je vervolgens niet blind op kleine verschillen en of het één beter is dan het ander. Maak je keuze en laat het los. Pak die tent in en ga ervan genieten!

0

post a comment