Top
  >  Kamperen   >  Hier moet je op letten bij het kiezen van je (wild)kampeerplek
waar-op-letten-bij-kiezen-plek-tent

Lijkt het jou ook zo fijn om in een tent in de buitenlucht te slapen? Daar waar je vanuit je bed de zon onder ziet gaan en later weer wakker wordt met geluiden van de dieren met wie jij de wildernis deelt. Nergens voel ik me zo vrij en blij als wanneer ik wakker word in het wild en ik raad het je zeker aan om minstens één keer in je leven wild te kamperen. Mag je niet wildkamperen langs jouw route en/of vind je het belangrijk om regelmatig te kunnen douchen? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen je tent op een camping op te zetten.

Of je nou op een camping of in het wild slaapt: een goed gekozen slaapplek kan je nachtrust enorm bevorderen. Ik zet in dit bericht even voor je op een rijtje waar je op moet letten.

wildkamperen-plek-kiezen

Hier moet je rekening mee houden bij het kiezen van je kampeerplek

 • Zet je tent niet in een kuil, bij een regenbui komt het water dan onder of in je tent te staan. Ga liever op een relatief hoog punt in het landschap staan als je regen verwacht.
 • Kies een zo vlak mogelijk stuk grond. Zorg dat je hoofd niet lager komt te liggen dan de rest van je lichaam om hoofdpijn in de ochtend te voorkomen. Voorkom ook dat je op de koude grond terecht komt doordat je links of rechts van je matje rolt vanwege een te grote helling.
 • Zet je tent bij voorkeur niet op zeldzame plant- of mos soorten. Verwijder alle scherpe materialen, zoals steentjes en takken, voordat je je tent opzet
 • Let op de windrichting. Tenten zijn vaak zo gemaakt dat de wind er op een bepaalde manier overheen kan glijden i.p.v. dat de wind vol tegen het doek slaat. Zet je tent bij voorkeur met het laagste deel en in de lengte richting de wind, zodat de wind niet vanaf de zijkant tegen het tentdoek ramt.
 • Zet bij harde wind eerst je tent vast met haringen, voordat je de stokken in de tent doet. Zo voorkom je dat je tent met of zonder jou het landschap van boven gaat bekijken.
 • Zet je tent indien mogelijk op een plek waarop ’s morgens vroeg de zon schijnt. Een vochtige tent kan dan zoveel mogelijk opdrogen voor je weer verder gaat.
wildkamperen-schotland

Let bij het kiezen van een wildkampeerplek ook goed op het landschap:

 • Sta je dicht bij water dat over de oevers kan gaan stromen na een flinke regenbui?
 • Sta je op een beschutte plek of kom je misschien in de problemen als er plots een sterk wind opkomt?
 • Kun je met een slaperig hoofd ’s nachts veilig de tent uit zonder direct van een klif te storten?
 • Kunnen er van de helling naast je geen stenen naar beneden en op jouw hoofd vallen?
 • Sta je uit het zicht van lokale bewoners (fijn voor jezelf en vaak wettelijk verplicht)?

Weten wat je mee moet nemen naar je kampeerplek?

post a comment