komoot
Komoot tutorials
Paulien
Komoot tutorials
10/13/2021
12 min

Wandelen met de app Komoot

10/13/2021
12 min

Steeds meer wandelaars en fietsers vinden hun weg met de navigatieapp Komoot. Ik heb vele andere navigatieapps geprobeerd tijdens mijn wandelingen, maar Komoot steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit. In dit artikel maak je kennis met Komoot en de handige functies die ik het meest gebruik.

Komoot-navigatie

Wat is Komoot?

Komoot is een gratis te downloaden routeplanner en navigatieapp die je ook in de webbrowser op je computer kunt gebruiken. Dat vind ik gelijk het eerste voordeel van Komoot: je hoeft je routes niet op je (kleine) telefoonscherm te plannen. De browserpagina heeft dezelfde functionaliteiten en is heel overzichtelijk. Alle routes en routepunten die je opslaat op de computer staan automatisch ook op je telefoon, en andersom.

–> Download Komoot in de Play Store of App Store.

Komoot maakt je eigen routes uitzetten en volgen erg eenvoudig. Zo kun je zonder angst voor verdwalen van de gemarkeerde routes afwijken. Wil je het jezelf makkelijk maken en nieuwe plekken ontdekken? Dan kun je op de inspiratiepagina routes van anderen bekijken, opslaan en met behulp van je telefoon volgen.

Hoe-werkt-komoot

Je kunt Komoot op je desktop en je telefoon gebruiken (foto: Komoot.com)

Een Komoot-account aanmaken

In de browser of in de app maak je een gratis account aan. In het aanmeldproces geef je je favoriete sport aan, zodat Komoot tips en route-inspiratie aan jouw interesses aan kan passen. Volg simpelweg de stappen en koppel je Komoot-account indien gewenst direct aan je Garmin Connect of ander navigatieapparaat.

Een route zoeken in Komoot

Komoot biedt sporters de mogelijkheid om hun routes op te slaan en openbaar te maken. Op de Inspiratiepagina kun je zoeken door routes van andere mensen in de omgeving van een door jou gekozen plaats. Ook kun je naar beneden scrollen voor collecties, verzamelingen van opgeslagen routes. Zo is er bijvoorbeeld een collectie ‘Wandelen in Groningen’ met daarop een overzicht van routes inclusief afstanden, wandeltijd en foto’s die onderweg gemaakt zijn. Wil je liever geïnspireerd worden door wandelroutes in andere gebieden? Dan kun je het collectie-overzicht van het thema wandelen bekijken. Er is een speciaal overzicht voor lange afstand wandelroutes.

Zoek je een wandelroute in een specifieke plaats, zoals je woonplaats of vakantieadres? Dan gebruik je de zoekbalk bovenin de Inspiratiepagina. Selecteer je sport en voer de gewenste locatie in. Filter de resultaten vervolgens op

  • Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
  • Duur (gebaseerd op het door jou aangegeven conditieniveau)
  • Moeilijkheidsgraad (wordt bepaald door het type terrein en de afstand)

Komoot-wandelroutes

Een extra inspiratiefunctie in de app

In de app-versie van Komoot kun je klikken op de knop ‘vind je volgende avontuur’. Je kiest dan voor een overzicht van routes

  • met het beginpunt op de locatie waar jij je bevindt
  • binnen een bepaalde straal van je locatie
  • op een andere plek op de wereld
  • op een locatie die jij aangeeft

Deze functie vind je niet in de desktopversie, maar is wel superhandig als je met je mobiel in de hand op locatie aan het bedenken bent welke route je langs de mooiste plekjes brengt.

Meer informatie over de wandelroute

Om gedetailleerde informatie over een route te krijgen, klik je op de routetitel om de route informatiepagina te openen. Komoot voorziet je van veel nuttige informatie, zoals de hoeveelheid onverharde kilometers op je route, over welk type wegen en paden de route leidt en hoe het hoogteprofiel van de route eruit ziet.

Ook in het informatievak onder in beeld kun je meer te weten komen over het type terrein. Kies in het dropdown-menu voor ‘wegen en ondergrond’ in plaats van hoogtemeters. Selecteer een deel van de route en bekijk het type terrein in detail.

Lijkt de route je inderdaad wat? Dan kun je hem opslaan in je profiel, zodat je hem ook op je telefoon snel terug kunt vinden. Je kunt de route ook delen met je wandelmaatjes of hem wat aanpassen zodat hij beter aan je wensen voldoet. Wijzig bijvoorbeeld het start- of eindpunt of leg de route een stukje om langs een highlight die je aanspreekt.

--> lees meer over highlights in Komoot

Komoot-routes

Routes uit Komoot naar je navigatieapparaat exporteren

Je kunt de routes die je in Komoot vindt of maakt gratis volgen via de app. Ben je in het bezit van een navigatieapparaat en wil je liever daar de route op volgen? Dan kun je de route die je in Komoot opgeslagen hebt exporteren als GPX-bestand en deze op je apparaat laden. Hiervoor moet je wel even de bijbehorende kaart kopen (zie onderaan dit artikel voor meer informatie).

Ik vind de routeplanner van Komoot handiger en sneller in gebruik dan de software behorende bij mijn GPS-apparaat. Liever maak ik mijn routes in Komoot en laad ik ze vervolgens in via de Garmin software. Je kunt Komoot eventueel ook direct koppelen met je navigatieapparaat.

Zelf een route uitzetten

Wil je liever je eigen (wandel)route uitzetten? Dat kan via de routeplanner. Deze is erg simpel maar compleet en spreekt redelijk voor zich. Kies je sport in het linker menu, zodat het algoritme van Komoot rekening houdt met welke paden wel en niet voor jou aan te raden zijn. Ook kun je Komoot informeren over je wandelconditie, zodat je geschatte wandeltijd daarop aangepast wordt. Wil je een rondwandeling maken? Dan kun je routetype ‘heen en weer’ kiezen.

--> liever een (basic) instructievideo kijken? Klik hier of bekijk de video onder de geschreven instructies.

Een route uitzetten gaat als volgt:

  • Kies een beginpunt. Je kunt een adres invoeren of een punt op de kaart selecteren. Links in beeld verschijnt een nieuw menu waarin je kunt aangeven welke bezienswaardigheden en voorzieningen op de kaart weergegeven moeten worden. Kies bijvoorbeeld voor parkeerplaats, treinstations en bushaltes of eet- en drinkgelegenheden.
  • Kies een bestemming. Als je een meerdaagse route uit wilt zetten, kun je de eindbestemming van de laatste dag invoeren. Later kun je dan tussenstops toevoegen. Wil je dat het beginpunt hetzelfde is als het eindpunt? Dan kun je twee keer dezelfde bestemming kiezen en daarna waypoints toevoegen (zie verderop).
  • Het algoritme kiest automatisch een route. Dit is niet per se de kortste route, want de planner houdt rekening met het feit dat jij een wandelaar bent. Hij zal je niet over of vlak langs een snelweg leiden als je met een kleine omweg over een prachtig bospad kunt lopen.

Komoot-route-maken

Scroll in het linker menu naar beneden en ontdek meer over de route. Hoe zwaar is hij volgens de berekeningen? Over wat voor wegen leidt de route je en hoe lang? Over wat voor ondergrond wandel je?

Klik op één van de terreintypes van de route in het linker menu en ontdek waar deze ondergrond op de kaart ligt. Wil je bijvoorbeeld een stuk asfalt vermijden? Dan kun je de route ter hoogte van het asfalt een stukje omleggen.

In het informatievak onder in beeld kun je in het dropdown-menu kiezen voor ‘wegen en ondergrond’ in plaats van hoogtemeters. Selecteer een deel van je route en bekijk het type terrein in detail.

--> lees ook mijn tutorial voor meerdaagse wandelroutes in Komoot plannen

De route aanpassen

Ben je tevreden met de route die Komoot voor je berekend heeft? Dan kies je voor ‘tour opslaan’ boven de kaart. Kies een goede naam en nodig eventueel je wandelmaatjes uit om jouw routevoorstel te bekijken. Je kunt de route later altijd nog aanpassen via je profiel.

Wil je liever wat aanpassingen maken in de route die Komoot berekend heeft? Dat kan! Als je de omgeving goed kent, kun je op een willekeurig punt op de route klikken en deze verslepen naar het punt waar je liever langs wilt lopen.

Ben je minder bekend in de omgeving en heb je geen idee wat je onderweg kunt verwachten? Dan klik je onder het beginpunt en de bestemming op het plusje voor ‘waypoint toevoegen’. Er verschijnt dan een menuutje ‘op de kaart tonen’. Vink alle vakjes aan waar je mogelijk interesse in hebt onderweg. Ik zet zelf standaard highlights, natuurlijke bezienswaardigheden, bezienswaardigheden en parken aan. Ga je onderweg overnachten? Dan kun je ook kampeerplaatsen en accommodaties selecteren.

–> hier vind je een complete handleiding voor de routeplanner, inclusief filmpjes en sneltoetsen.

Komoot-routeplanner

Extra functies op de kaart

Klik op het icoontje met drie laagjes om het kaarttype te wijzigen. Je kunt de kaartlaag bijvoorbeeld veranderen in een satellietkaart, zodat je meer details in het terrein ziet. Als lid van Komoot Premium krijg je toegang tot sport-specifieke kaartlagen, zoals een wandel- of fietskaart.

Kom je er niet helemaal uit bij het plannen van je route? Dan klik je op de kaart in de browser rechtsonder op het vraagtekentje. Je vindt hier heel overzichtelijk de instructies voorzien van korte filmpjes. Dit is ook waar je de legenda in kunt zien.

Komoot-legenda

Een route maken in Komoot - videouitleg


Highlights in Komoot

Op de kaart zie je rode bolletjes met het symbooltje van jouw sport erin. Voor wandelaars is dit een rood bolletje met een wandelend poppetje. Deze bolletjes geven de highlights op de kaart weer. Dit is een unieke en door mij zeer geliefde functie van Komoot. Highlights zijn de favoriete plekken van andere Komoot-gebruikers van over de hele wereld. Dit zijn bijvoorbeeld mooie uitzichtpunten, fotogenieke paden of schuilhutjes. Klik op het bolletje om een omschrijving en foto te zien.

Ik ben echt dol op de highlights-functie in Komoot, omdat dit me op reis naar minder toeristische maar prachtige locaties brengt. Zo liep ik eens een klein stukje om in Zuid-Frankrijk, om uit te komen bij een oud kerkje met het mooiste uitzicht dat ik in mijn drie maanden daar gezien had.

Tip: hoe verder je inzoomt op de kaart, hoe meer rode bolletjes je ziet. De bolletjes die je op de uitgezoomde kaart ziet, zijn de populairste highlights.

Komoot-highlights

Zelf highlights beoordelen en aanmaken

Heb je een wandelroute langs één of meer highlights gevolgd? Dan zal Komoot je vragen of jij de highlights van anderen onderweg ook de moeite waard vond. Zo kun je je stem uitbrengen. De highlights met de meeste stemmen worden weergegeven als de beste highlights.

Je kunt ook zelf highlights aanmaken, wat ik zeker zou doen als ik jou was, omdat je zo anderen helpt. Ik ben dankzij deze acties van anderen al op prachtige plekken gekomen die ik anders nooit gezien had. Als wij als Nederlandse en Belgische wandelaars allemaal onze favoriete locaties opslaan, zorgen we er samen voor dat de hele kaart straks rood kleurt met aanraders.

Opslaan voor later

Sla interessante highlights, routes en collecties die je op tegenkomt op. Zo kun je ze snel terugvinden in je profiel. Je kunt opgeslagen highlights handig gebruiken om bij het uitzetten van je route alleen de highlights weer te geven die jij opgeslagen hebt. Dat maakt het plannen een stukje overzichtelijker.

Komoot-collectie

De moeilijkheidsgraad van een (wandel)route

Per zelfgemaakte of door iemand anders opgeslagen route wordt de moeilijkheidsgraad bepaald. Een superfijne functie, vooral als je als plattelander in onbekend, bergachtig gebied gaat lopen.

Een makkelijke wandeling duurt maximaal twee uur en heeft niet meer dan 300 hoogtemeters. Deze routes zijn dus ook geschikt voor mensen met een matige conditie of niet zulke goede skills in de bergen. De paden zijn goed begaanbaar en scoren op de SAC-schaal als T1 (wandelpaden).

Een gemiddelde wandeling is maximaal vijf uur lang en bevat niet meer dan 900 hoogtemeters. Hiervoor heb je dus een wat betere conditie nodig, al zijn de paden redelijk goed begaanbaar. Deze routes komen overeen met T2 en T3 op de schaal.

Een zware wandeling duurt langer dan vijf uur en/of heeft meer dan 900 hoogtemeters. Hiervoor heb je een goede conditie en mountaineering skills nodig. Wie een lange afstand wandelroute in Nederland uitzet, zal ook het label ‘zware wandeling’ tegenkomen. In dat geval heeft het label enkel met de afstand te maken (want: vaak langer dan 20 kilometer) en is bergklimervaring dus niet vereist. Je kunt dit onderscheid maken door naar het hoogteprofiel van je route te kijken.

Paden met verschillende moeilijkheidsgraden worden ook verschillend op de kaart weergegeven. Is een route vooral zwaar vanwege één ingewikkeld pad? Dan kun je op de kaart kijken waar dat pad ligt en de route omleggen. Je ziet hier hoe de verschillende paden er op de kaart uitzien.

Komoot-bergwandelen

Om te kunnen navigeren met Komoot, moet je de kaart(en) waar de route over loopt downloaden. Doe dit bij voorkeur wanneer je een Wi-Fi-netwerk tot je beschikking hebt. Je kunt met je telefoon in je hand de turn-by-turn instructies op beeld volgen. Vind je dat niet zo fijn? Dan maak je gebruik van Nederlandstalige spraakbesturing.

Komoot pioneers

Pioneers zijn de ‘invloedrijkste ontdekkers van een regio’. Kortom: mensen die de regio op hun duimpje kennen. Je kunt op een kaart al deze pioneers bekijken en filteren op sport. Je kunt op het profiel van deze pioneer zijn routes bekijken en hem of haar volgen om ook nieuwe routes te zien. Zet je zelf je routes op openbaar op je profiel? Dan kun jij ook een pioneer in jouw regio worden.

-> je kunt mij ook volgen op Komoot 🙂

Komoot-pioneers

De grootste voordelen van Komoot

Je las het al: Komoot is super veelzijdig. Er zijn vele wandelapps out there, maar Komoot is veruit mijn favoriet. Dat komt o.a. door

  • het gemak waarmee je een route plant en aanpast
  • spraaknavigatie onderweg, zodat je niet de hele tijd op een schermpje hoeft te kijken
  • gebruik van offline kaarten
  • highlights op de kaart
  • gebruik van de app in de browser
  • het gemak waarmee je je routes met anderen deelt
  • markering van gebieden die beperkt toegankelijk zijn
  • (een deel van alle) losloopgebieden die op de kaart gemarkeerd staan
  • lange afstand wandelroutes die ingetekend staan (Premium functie)
  • volgfunctie zodat de thuisblijvers weten waar je bent en waar je hoe laat aan zou moeten komen (Premium functie)
  • de uitgebreide FAQ-pagina en de snelle klantenservice

Wat kost Komoot?

Komoot is gratis te downloaden en gebruiken, Ik heb nog geen app gevonden die meer functies heeft of gebruiksvriendelijker is dan deze gratis app.

Wil je ook offline kunnen navigeren en routes naar GPS-apparaten te  exporteren, dan moet je digitale kaarten aanschaffen. De kaart van de eerste regio-/provinciekaart is gratis. Extra regio’s kosten 4 euro per stuk. Koop de kaart van de regio waarin het startpunt van je route ligt.

Wie veel op pad is, kan beter alle kaarten van de hele wereld in één keer kopen voor 30 euro. Zolang je lid blijft, houd je toegang tot deze kaarten, zonder bij te betalen. Je kunt deze kaarten offline gebruiken, wat internet scheelt en je in gebieden zonder bereik helpt.

Heb je een kaart eenmaal gekocht, dan is hij voor altijd ontgrendeld. Je kunt hem dan zo vaak gebruiken als je wilt.

Ik ben lid van Komoot Premium, een speciaal lidmaatschap met vele handige extra functies en een verzekering voor onderweg. Als Premium-lid krijg je gratis toegang tot het wereldpakket met gedetailleerde kaarten van de hele wereld. Heb je al een wereldpakket aangeschaft en wordt je dan Premium lid? Dan krijg je korting op je abonnementsgeld.

Komoot-gebruiksaanwijzing

Reacties
Categorieën