Top
  >  Wandelen   >  Duurzamer op (kampeer)vakantie: zo doe je dat
duurzaam-kamperen

Duurzaamheid en duurzaam reizen zijn op dit moment (gelukkig) hot topics. Kamperen in eigen land is natuurlijk al een redelijk duurzame manier van vakantie vieren. Maar hoe zit dat als we verder van huis gaan? En hoe duurzaam zijn de spullen die we onderweg gebruiken? Ik was nieuwsgierig naar hoe we kamperen duurzamer kunnen maken en ging op onderzoek uit. Ik deel een aantal handige tips en mijn grootste eyeopeners met je.

Op de camping net zo duurzaam leven als thuis

De duurzame gewoontes die je thuis hebt kun je op de camping natuurlijk gewoon voortzetten:

  • laat kranen niet langer stromen dan echt noodzakelijk is
  • scheid je afval (neem het gescheiden mee naar huis als op de camping gescheiden afvalbakken aanwezig zijn)
  • eet vegetarisch of veganistisch (er zijn heel lekkere, snel te bereiden en lichtgewicht maaltijden te koop die vegetarisch/vegan zijn)
  • neem een warme slaapzak mee, zodat je geen kacheltje nodig hebt (dat geldt natuurlijk vooral voor mensen die wat luxer kamperen dan met alleen een tentje)
  • plaats een deksel op de pan wanneer je kookt, om gas te besparen. Zet de brander uit de wind of gebruik een windschermpje om te voorkomen dat de wind warmte van de vlam meeneemt.
  • laat geen afval achter buiten prullenbakken
  • neem een herbruikbare draagtas mee, zodat je in de supermarkt geen plastic tasje hoeft te kopen

Goed nieuws is ook dat in je tent kamperen (dicht bij huis) duurzamer is dan in je huis aanwezig zijn. Zo zet je in een tent minder snel je kachel aan, douche je op de camping minder uitgebreid (ik wel tenminste, want vind het minder comfortabel dan thuis), gebruik je minder de tv/computer, etc. . Een goed excuus dus om regelmatig op microavontuur en/of vakantie te gaan!

duurzaam-kamperen

Duurzaam reizen naar je vakantiebestemming

Transport is bij veel vakanties de grootste aanslag op het milieu. Denk aan vliegreizen en lange autoritten. Kampeermeneer deed onderzoek en schreef: “het verschilt een beetje van de vervoerswijze en accommodatie maar de reis naar je vakantiebestemming veroorzaakt voor kampeerders vaak al zo’n 60 tot 80 procent van de totale CO2 uitstoot van de vakantie”. Een (deel van een) route duurzamer afleggen maakt dus al een heel verschil! Beter kun je de trein pakken voor je rondreis.

Ga je dicht bij huis op vakantie? Bedenk of je ook lopend, fietsend of varend naar je bestemming kan. Maak van de reis zelf al een avontuur!

duurzaam-transport-vakantie
Lopen is een duurzame manier van transport op vakantie

Overnacht op een milieubewuste camping

De campings die aangesloten zijn bij Natuurkampeerterreinen doen allemaal hun best hun terrein zo duurzaam mogelijk te onderhouden. Ook grotere en luxere campings kun je filteren op milieuvriendelijkheid. Tijdens mijn reseach kwam ik op internet echt veel campings tegen die allemaal op hun eigen manier kamperen een stukje duurzamer proberen te maken, superfijn! Zo heeft deze Campspace in Groningen een ecotoilet in de tuin, met zaagsel i.p.v. water en vooral een prachtig uitzicht over de landerijen. Andere campings doen bijvoorbeeld aan hergebruik van bouwmateriaal, gebruiken biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en afvalscheiding.

Tips voor een duurzame kampeeruitrusting

Je kunt het best zo weinig mogelijk (nieuwe) spullen kopen. Koop je (eerste) tent bijvoorbeeld tweedehands, of nieuw van een merk dat veel waarde hecht aan duurzaamheid. Het merk Vaude houdt zich bijvoorbeeld veel bezig met eerlijke en duurzame productie, wat één van de redenen is dat ik een Vaude tent gekocht heb.

Investeer bij aanschaf van al je kampeerspullen in goede kwaliteit. Koop een tent die vele jaren mee gaat, en niet een goedkope tent die bij de eerste flinke storm op de naden scheurt of toch minder waterdicht blijkt te zijn dan je dacht. Lees je goed in voordat je spullen aanschaft en informeer naar de werkwijze van het merk (zo heb ik 100% liever Vaude dan Decathlon voor kleding en tenten). Koop alleen spullen als je zeker weet dat je ze gaat gebruiken. Voor een enkele trip zou je ook kunnen overwegen spullen te lenen of huren.

Gebruik verder zoveel mogelijk herbruikbare accessoires. Koop geen wegwerpservies, maar investeer in bekers, bestek en kommetjes die je jarenlang kunt gebruiken. Gebruik liever dry bags dan diepvrieszakjes die slechts enkele keren mee gaan. Draag water bij je in herbruikbare flessen in plaats van plastic flessen uit de supermarkt.

duurzaam-kampeerspullen
Kies voor duurzame, herbruikbare kampeerspullen. Vervang plastic zakjes bijvoorbeeld door dry bags.

Wat zijn jouw duurzame kampeertips?

Laat het me weten in de reacties, dan kunnen we samen kamperen een stukje duurzamer maken!

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.