Top
  >  Microavontuur   >  26 dagen wandelen van Pieterburen naar de Sint Pietersberg
pieterpad-wandelen-verslag

Ik kwam via social media in contact met Maaike, die twee jaar geleden de bekendste lange afstand wandeling in Nederland liep. Zij liep het Pieterpad van Pieterbiren naar Zuid-Limburg in 26 dagen. Omdat ik deze route zelf nog niet gelopen heb, maar zeker denk dat dit een aanrader is voor iedereen die te voet ons land wil ontdekken, heb ik haar gevraagd over haar avontuur te schrijven. Lees hieronder het reisverslag van Maaike, en geniet van haar foto’s.

pieterpad-wandelroute
Maak kennis met Maaike!

“In 2018 heb ik begin april in 26 aaneengesloten dagen over het Pieterpad mogen lopen. Dit pad loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Het pad is ongeveer 490 km lang en onderverdeeld in 26 etappes, waarvan de langste rond de 30 km zit en de kortste zo’n 11 km is. Deze wandeling heb ik grotendeels alleen gelopen, maar de eerste en de laatste dag liepen mijn ouders naast mij. Ook zijn er op een aantal dagen vrienden, collega’s en familie meegelopen. Het was heel fijn de tocht solo te lopen, met toch een aantal dagen waar ik de ervaringen direct kon delen. Op de tweede dag had ik een onverwachte medewandelaar. Op het Vrienden Op de Fiets (VoF) adres waar ik sliep in Winsum, sliep ook nog een andere vrouw van ongeveer mijn leeftijd. Aan de ontbijttafel besloten we de route naar Groningen samen te lopen. Ik met mijn komende 25 dagen vooruit gepland en zij op de bonnefooi de dag ervoor naar Pieterburen gereisd en wel zien hoever ze kwam. Het gaf mij even het gevoel dat ik te gepland aan deze reis was begonnen. Alle 26 nachten waren geboekt, bijna allemaal bij een VoF adres, maar waar die niet beschikbaar waren of vol sliep ik in een B&B of hotel. (Ook had ik het geluk onderweg 2 keer bij familie of vrienden te mogen overnachten) De nachten bij de VoF adressen waren allemaal bijzonder. Soms slaap je in de kamer naast de de eigenaar, maar soms heb je een hele eigen verdieping of zelfs een apart gebouwtje. Het mooiste aan deze manier van overnachten vond ik de onverwachte contacten. Zo mocht ik op een vrijdagavond de sjabbat viering mee maken bij een Joods echtpaar. Een aantal VOF adressen die ik nooit meer zal vergeten, zo was de overnachting in Zuidlaren bij de familie de Wit zeer luxe, de overnachting bij de heer Kampman in Ommen bijzonder gastvrij, in Braamt mocht ik overnachten bij Willem&Yvonne op hun boerderij en bij de familie Lamers mocht ik in St Odilliënberg slapen in een oude duiventil.

wandelroute-groningen

De doordeweekse dagen werden mijn favoriete wandeldagen, lekker rustig op het pad. In de weekenden was het vinden van een leeg bankje vaak een uitdaging en was ik heel blij met de zitlap in de rugzak. In de weekenden was er dan wel meer kans op contact met medewandelaars. Zo had elke dag iets moois.

Ik had elke dag eten en drinken in de rugzak, wat ik de dag ervoor in de supermarkt kocht, en heb slechts een aantal keer gebruik gemaakt van horeca onderweg. In het routeboekje Pieterpad deel 1 en 2 staan handige tips over waar je onderweg kunt eten en drinken. Deze boekjes heb ik vooral gebruikt om wat te lezen over de streek waar ik door heen liep, heel af en toe had ik de tekst nodig, omdat ik twijfelde over de route of dat door boomkap het teken tijdelijk verdwenen was. Grotendeels, ik durf wel te zeggen 90% van de tijd, volgde ik de wit/rode geschilderde vlaggetjes, die gebruikt worden om lange afstands wandelingen te markeren. De mensen die de route onderhouden doen dit goed en als er door bijvoorbeeld werkzaamheden een stuk niet begaanbaar is publiceren ze op de website de omleiding. Hierdoor is de kans op verdwalen heel klein. Elke etappe begint en eindigt in een dorpje of stad. Er zijn maar en aantal plekken waar het OV wat minder goed geregeld is, maar dat is dan vooral in de weekenden/zondagen. Zelf heb ik geen gebruik hoeven maken van het openbaar vervoer, maar de wandelaars die ik onderweg tegen kwam liepen vaak maar 1, 2 of 3 etappes en reisden daarna met het OV terug naar hun beginpunt.

natuur-wandeling-nederland

Het is bijzonder om te zien hoe divers de natuur in Nederland is. De wandeling begon in vlak akkerland, wat overging in een wat zanderige ondergrond om vervolgens weer over te gaan in bosgebied en uiteindelijk eindig je in de heuvels van Limburg. Het is moeilijk te zeggen welke etappe ik het mooiste vond. Ik kan wel zeggen dat de etappes in Groningen mijn minst favoriete waren, maar ook die hadden hun charme. Elke dag is anders en dat maakt deze wandeling zo bijzonder. Nederland heeft veel mooie natuur te bieden.

trektocht-nederland

Het is bijzonder om te zien hoe divers de natuur in Nederland is.

Lijkt het jou ook leuk om je wandelverhaal met de volgers van Outdoor Inspiratie te delen? Stuur me even een mailtje via de contactpagina.

Weten hoe je je voorbereid op zo’n avontuur?

post a comment