Top
  >  Kamperen   >  Zo laad je je telefoon op tijdens je meerdaagse trektocht
telefoon-opladen-op-reis

Grote kans dat je je telefoon meeneemt op je meerdaagse wandelavontuur. Helaas zijn er weinig telefoons die een hele week op één volle batterij kunnen bestaan. En een telefoon met lege batterij is weinig behulpzaam als je in een noodsituatie terecht komt, of ook van je telefoon afhankelijk bent voor navigatie en fotografie. ‘Hoe laad je je telefoon onderweg op?’ is een vraag die mensen mij vaak stellen.

Laad je telefoon op met een powerbank

Het is even zoeken naar een goede kwaliteit powerbank die niet te zwaar is, maar heb je hem eenmaal dan wil je niet meer zonder. Ik laad zowel mijn telefoon als mijn camera op met een powerbank (een soort batterij waaraan je via een USB-kabel apparaten kunt opladen). Die powerbank moet natuurlijk ook opgeladen worden, en dat doe ik overal waar ik toegang tot stroom heb. Ik trek hem nooit helemaal leeg, zodat ik in noodsituaties altijd nog wat over heb om mijn telefoon op te laden.

powerbank-mee-op-reis
Laad je telefoon op met een powerbank

Drink een kop thee in een restaurant en laad je telefoon op

In veel landen word je als wandelaar niet gek aangekeken als je vraagt om wat stroom bij je kopje thee. Soms moet je je telefoon/accu afgeven aan de barman omdat er alleen een stopcontact achter de bar zit, soms word je aan een tafeltje gezet waar een stopcontact in de buurt zit. Als je het vriendelijk vraagt is er vaak veel mogelijk. Ik bestel dan ook regelmatig een pot thee als ik tijdens mijn wandelingen langs een gezellig cafeetje kom. Niet omdat ik zelf geen thee kan zetten, maar zodat ik mijn powerbank en telefoon op kan laden. Vaak maak ik van die tijd aan een tafeltje ook dankbaar gebruik om even mijn reisdagboek bij te werken of in alle warmte een boekje te lezen.

welk-stopcontact-engeland
Vergeet niet een adapter mee te nemen om je telefoon op te laden in landen met een ander stopcontact dan in NL

Laad je telefoon op via een zonnecel

Sommige wandelaars maken gebruik van een zonnecel of powerbank met zonnecel om hun elektrische apparaten onderweg op te laden. Ik heb zelf de lager geprijsde zonnecellen en powerbanks met zonnecel geprobeerd en was daar niet tevreden over. Ik hoor wel goede verhalen over zonnecellen uit het hogere prijssegment, hoewel deze wel kwetsbaar schijnen te zijn voor barsten in rotsachtig terrein. Een vriend van mij heeft deze zonnecel-powerbank van Xtorm en is daar tevreden over.

Ik neem altijd een oude Nokia mee voor nood

Ik wandel vaak in winterse omstandigheden, waarbij de batterij van mijn telefoon snel leeg gaat (ook als ik hem onder mijn jas bewaar). Daar komt bij dat het scherm van mijn telefoon het niet goed doet als hij (licht) vochtig is of ik koude vingers heb. Dat geeft mij niet het idee dat ik echt op mijn telefoon kan vertrouwen, dus ik neem voor de zekerheid altijd een ouderwetse Nokia telefoon (zoals deze van 20 euro) mee. Die batterij gaat dagenlang mee en de toetsen doen het altijd. Ik heb hier een prepaid SIM kaart in zitten waar standaard 10-20 euro op staat.

telefoon-veilig-op-reis

Wat je verder nog mee moet nemen, lees je in mijn gratis paklijst:

Slide

Precies weten wat je mee moet nemen op je wandel- en kampeeravontuur?

Tijdens mijn vele trektochten door heel Europa heb ik een handige paklijst samengesteld. Jij mag hem gratis downloaden, zodat je zeker weten niet zonder de essentials op pad gaat.

DOWNLOAD MIJN
GRATIS PAKLIJST
Download de paklijst gratis-paklijst-trektocht

Comments:

  • 15 maart 2020

    Oh wauw, een echte oude nokia, goed idee! Zelf heb ik altijd een powerbank en zonnecel (ook Xtorm maar dan een kleiner modelletje) bij me. Behalve vorig jaar in Schotland. We verwachtten vooral grijs weer en bewolking, dus ik vond het zonde van het gewicht. Dat heb ik geweten – het is bijna de hele tijd zonnig en warm geweest!

    reply...

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.