Top
  >  Backpacken   >  Waarin verschillen (trekkers)tenten onderling?

Zie je door de bomen het bos niet meer bij het kiezen van je trekkerstent? Eerder deze week schreef ik al over waar je op moet letten bij het aanschaffen van je trekkerstent. Vandaag leg ik je uit waarin lichtgewicht (trekkers)tenten onderling verschillen.

Gewicht

Gewicht van de tent is natuurlijk een belangrijke eigenschap voor de lichtgewicht kampeerder. Je hebt één persoonstenten van een halve kilo, in het hogere prijsklassement, oplopend tot 3 kilo of meer in het lagere prijssegment. Je kunt er ook voor kiezen om onder een tarp (een enkel, vaak vierkant of driehoekig tentdoek dat je bijvoorbeeld tussen de bomen spant).

Materiaal

Lichtgewicht tenten zijn vaak gemaakt van polyamide (nylon) of polyester. Materialen zoals katoen en canvas zijn een stuk zwaarder en worden daardoor vaak  niet gekozen voor een trekkerstent. Nylon is lichter en sterker dan polyester, maar ook minder goed waterdicht en minder beschermend tegen UV straling. Nylon tenten kunnen beter waterdicht en UV bestendig gemaakt worden door een siliconen coating toe te voegen. Deze coating zorgt er ook voor dat het tentdoek minder uitrekt. Nylon tenten worden ook wel behandeld met een Polyuthenen (PU) coating. Deze tenten zijn vaak goedkoper, maar hiervan rekt de stof meer uit waardoor hij minder stevig staat. Polyester tenten gaan vaak minder lang mee dan nylon tenten omdat ze minder sterk zijn.

materiaal-trekkerstent

Waterkolom van je tentdoek

Hoeveel water een tentdoek tegen kan houden noem je de waterkolom. De waterkolom is de hoeveelheid water, in millimeters, dat op het materiaal (per vierkante centimeter) gedragen kan worden. Hoe hoger de waterkolom van een tentdoek, hoe langer het duurt voordat het doek door gaat lekken. Een tent met een waterkolom van 800mm wordt al ‘waterdicht’ genoemd, maar houdt niet veel meer dan een klein buitje tegen. Kies liever voor een tent met een waterkolom van 3000mm of meer, zodat hij je ook droog houdt in een langere bui.

Kijk bij het uitkiezen van je tent ook goed naar de naden. Kies voor naden die gecoat zijn, zodat ze niet doorlekken en kijk goed hoe de naden van het showmodel eruit zien. Zien die eruit alsof ze op elk moment kunnen scheuren?

Waterkolom van je grondzeil

Ook de waterdichtheid van het grondzeil wordt uitgedrukt in de waterkolom. Een grondzeil heeft echter te maken met een grotere druk, omdat jij en je spullen de tent op het natte oppervlak drukken. Kies voor een grondzeil met een waterkolom van 5000mm of hoger.

waterkolom-tent
In landen als Schotland is een tent met een hoge waterkolom wel zo handig

Condensvorming

Doordat je ’s nachts ademt en zweet, produceer je vocht aan de binnenkant van de tent. Dit vocht slaat als condens neer op de binnenkant van je tentdoek. Hoeveel condens zich in de tent vormt hangt o.a. af van de temperatuur, het materiaal en de coating van je tentdoek en hoe goed jouw tent ventileert. In een tent met ventilatie-gaten zal zich minder condens vormen dan in een compleet afgesloten tent.

Aantal tentstokken

Je hebt trekkerstenten met meerdere stokken, een enkele stok of geen stokken. Laatstgenoemden maken vaak gebruik van jouw wandelstok als een staande stok. Ook voor stokken geldt dat het gewicht afhangt van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Stokken kunnen bijvoorbeeld gemaakt zijn van staal (stevig maar zwaar), aluminium (licht en niet snel brekend doordat ze buigzaam zijn) of glasvezel (licht, maar minder buigzaam waardoor ze sneller breken).

Het is niet per se zo dat een tent met minder stokken minder stevig staat. Hoe stabiel je tent staat wordt namelijk ook voor een groot deel bepaald door de vorm en de positionering van de scheerlijnen.

trekkerstent-uitleg

Vorm van de tent

Zoals je zult zien heb je trekkerstenten in allerlei vormen. Duurdere tenten zijn vaak zo ontworpen dat ze ook stabiel staan in hardere wind. Bij mijn tent zie je bijvoorbeeld dat hij een lage achterkant met ventilatie-gat heeft, waarover de wind naar boven over de tent gaat en de tent dus minder wind vangt.

welke-tent-voor-wandelvakantie
0

Comments:

  • Mara

    27 februari 2020

    Super informatief! Mijn vriend en ik hebben vorige jaar ons eerste tentje gekocht. Naast alles waar je al rekening mee moet houden zijn wij beide ook nog eens erg lang (mijn vriend 2 meter, ik 1.80). Driekwart van de tenten viel daarmee ook gelijk weer af. Uiteindelijk zijn we gegaan voor een trekkerstentje waarvan de binnentent ongeveer 2.25m is. Daardoor wel iets zwaarder, net boven de 3 kilo. Maar dat vonden wij voor een budget driepersoons tent die verder aan al onze eisen voldeed toch geen slecht compromis. De glasvezel stokken willen we nog vervangen door aluminium exemplaren.

    reply...

post a comment