Lichtgewicht-tent
Gear reviews
Paulien
Gear reviews
02/25/2021
11 min

Wat is een goede lichtgewicht tent?

02/25/2021
11 min

Wat is een goede lichtgewicht tentIn dit bericht vind je een overzicht van eigenschappen die een tent geschikt maken voor je trektocht of wandelvakantie, een handige keuzehulp en een overzicht van mijn favoriete tenten.


Het gewicht van een lichtgewicht tent

Het gewicht van de tent is natuurlijk een belangrijke eigenschap voor de lichtgewicht kampeerder. Je hebt één persoonstenten van een halve kilo, in het hogere prijsklassement, oplopend tot 3 kilo of meer in het lagere prijssegment. Je kunt er ook voor kiezen om onder een tarp (een enkel, vaak vierkant of driehoekig tentdoek dat je bijvoorbeeld tussen de bomen spant). Hoe lichter je tent, hoe beter. Zorg er wel voor dat je genoeg ruimte voor jezelf en je spullen hebt.

De kwaliteit van het tentdoek

Lichtgewicht tenten zijn vaak gemaakt van polyamide (nylon) of polyester. Materialen zoals katoen en canvas zijn een stuk zwaarder en worden daardoor vaak niet gekozen voor een trekkerstent. Nylon is lichter en sterker dan polyester, maar ook minder goed waterdicht en minder beschermend tegen UV straling. Nylon tenten kunnen beter waterdicht en UV bestendig gemaakt worden door een siliconen coating toe te voegen. Deze coating zorgt er ook voor dat het tentdoek minder uitrekt. Nylon tenten worden ook wel behandeld met een Polyuthenen (PU) coating. Deze tenten zijn vaak goedkoper, maar hiervan rekt de stof meer uit waardoor hij minder stevig staat. Polyester tenten gaan vaak minder lang mee dan nylon tenten omdat ze kwetsbaarder zijn. goede-trekkerstent

De waterkolom van je lichtgewich tent

Hoeveel water een tentdoek tegen kan houden noem je de waterkolom. De waterkolom is de hoeveelheid water, in millimeters, dat op het materiaal (per vierkante centimeter) gedragen kan worden. Hoe hoger de waterkolom van een tentdoek, hoe langer het duurt voordat het doek door gaat lekken. Een tent met een waterkolom van 800mm wordt al ‘waterdicht’ genoemd, maar houdt niet veel meer dan een klein buitje tegen. Kies liever voor een tent met een waterkolom van 3000mm of meer, zodat hij je ook droog houdt in een langere bui.

Kijk bij het uitkiezen van je tent ook goed naar de naden. Kies voor naden die gecoat zijn, zodat ze niet doorlekken en kijk goed hoe de naden van het showmodel eruit zien. Zien die eruit alsof ze op elk moment kunnen scheuren?

De waterkolom van je grondzeil

Ook de waterdichtheid van het grondzeil wordt uitgedrukt in de waterkolom. Een grondzeil heeft echter te maken met een grotere druk, omdat jij en je spullen de tent op het natte oppervlak drukken. Kies voor een grondzeil met een waterkolom van 5000mm of hoger.

Hoe goed ventileert je trekkerstent?

Doordat je ’s nachts ademt en zweet, produceer je vocht aan de binnenkant van de tent. Dit vocht slaat als condens neer op de binnenkant van je tentdoek. Hoeveel condens zich in de tent vormt hangt o.a. af van de temperatuur, het materiaal en de coating van je tentdoek en hoe goed jouw tent ventileert. In een tent met ventilatiegaten vormt zich minder snel condens dan in een compleet afgesloten tent.ventileren-tent

Lichtgewicht tenten verschillen onderling in het aantal tentstokken

Je hebt trekkerstenten met meerdere stokken, een enkele stok of geen stokken. Laatstgenoemden gebruiken vaak een wandelstok als een staande stok. Ook voor stokken geldt dat het gewicht afhangt van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Stokken kunnen bijvoorbeeld gemaakt zijn van staal (stevig maar zwaar), aluminium (licht en niet snel brekend doordat ze buigzaam zijn) of glasvezel (licht, maar minder buigzaam waardoor ze sneller breken).

Het is niet per se zo dat een tent met minder stokken minder stevig staat. Hoe stabiel je tent staat wordt namelijk ook voor een groot deel bepaald door de vorm en de positionering van de scheerlijnen.

Kies een tent met een handige vorm

Zoals je zult zien heb je trekkerstenten in allerlei vormen. Duurdere tenten zijn vaak zo ontworpen dat ze ook stabiel staan in hardere wind. Bij mijn tent zie je bijvoorbeeld dat hij een lage achterkant met ventilatie-gat heeft, waarover de wind naar boven over de tent gaat en de tent dus minder wind vangt.


Keuzehulp voor het aanschaffen van een lichtgewicht tent

Ik weet nog dat ik mijn eerste lichtgewicht tent ging kopen. Ik ging naar de winkel met een missie: ik had een lichtgewicht tent nodig. Eenmaal in de winkel bleek de keuze reuze, en online bleek de keuze nóg veel groter. Ik zag door de bomen het bos niet meer. De prijzen van de lichtere tenten liepen in de duizenden euro’s. Mij was verteld: hoe lichter hoe beter. Maar een paar duizend euro had ik niet. Wat was dán een goede optie? Om jou deze (keuze)stress te besparen, vertel ik je hoe je in zeven stappen een lichtgewicht tent uitkiest.


Stap 1: bepaal het budget voor je lichtgewicht tent

Ja, de prijs is misschien niet de belangrijkste eigenschap als je met je lichtgewicht tentje ergens in de wind staat. Maar ik vind dat beginners zeker deze stap niet mogen overslaan. Ga voor jezelf na hoeveel geld je wilt uitgeven. Neem van mij aan dat je een prima tentje kunt kopen voor 150 euro, hoewel dat misschien niet de tent is die in alle weersomstandigheden jaren meegaat. Zet je limiet dus niet té hard, maar kijk wel waar jouw budget zit op de schaal van 150 tot 3000 euro. Zeker voor je eerste kampeervakantie, als je nog niet eens zeker weet of dit is wat je de rest van je leven wilt doen, kun je misschien beter voor een goedkoper tentje gaan, ook al is dat niet de beste op de markt. Ik noem deze stap als eerste omdat ik weet hoe verdwaald je kunt raken in het doolhof van opties als je eenmaal met de volgende stappen bezig gaat. Als je voor jezelf een budget helder hebt, kun je een selectie maken van tenten die binnen jouw budget passen, en daar vervolgens de beste keuze uit maken.

Stap 2: hoeveel ruimte heb je nodig?

Lichtgewicht tentjes zijn er voor één, twee, drie of meer personen. Je wilt dat je tent zo licht mogelijk is, dus in je eentje hoef je niet met een vierpersoonstent op pad. Houd er wel rekening mee dat een één persoons tent niet zo breed is als het gemiddelde één persoons matras. (Lichtgewicht) matjes zijn vaak een stuk smaller dan matrassen en luchtbedden, waardoor de tenten ook smaller gemaakt zijn. In een tweepersoonstent heb je dus echt precies genoeg ruimte voor twee smalle slaapmatten naast elkaar. Sommige mensen die alleen reizen kiezen daarom voor een tweepersoonstent, en sommige koppels voor een driepersoonstent. Ga voor jezelf na wat je nodig hebt. Neem je een grote hond en een grote rugzak mee, dan is een eenpersoonstent misschien te smal voor je.

kamperen-met-hond-lichtgewicht-tent

Stap 3: bepaal wanneer je je lichtgewicht tent wilt gebruiken

Ga je alleen in de zomer in Europa kamperen, dan hoeft je tent niet per se bestand te zijn tegen hevige sneeuw- of regenval. Je kunt dan prima kiezen voor een tent die niet geschikt is voor minder dan vier seizoenen. Een vierseizoenstent is aan te raden als je ook wilt gaan winterkamperen. Bedenk i.v.m. duurzaamheid ook hoe je je nieuwe tent in latere jaren wilt gebruiken. Ben je een groot fan van koude landen, maar ga je nu toevallig naar Portugal, dan kun je misschien beter alsnog een drie- of vier-seizoenentent aanschaffen.

lichtgewicht-tent

Stap 4: bekijk de online opzetinstructies van de tent

Mijn eerste tent kon ik alleen opzetten door eerst de binnentent in elkaar te zetten (wat best lang duurde) en daarna de buitentent er overheen te spannen. Voordeel: de tent bleef ook staan zonder buitentent, fijn bij warm weer. Groot nadeel: als het regent wordt je binnentent van buiten en binnen nat en moet je daarna in een natte tent liggen. Sindsdien bekijk ik altijd de opzetinstructies van een tent en let ik o.a. op hoe snel de tent op te zetten is, hoeveel punten vastgezet moeten worden in de grond voor stabiliteit en in welke volgorde de onderdelen van de tent geplaatst moeten worden. Lees ook zeker even de reviews van de tent op internet!

Stap 5: ga naar de winkel en ga even proefliggen

Ik raad je enorm aan om naar een kampeerwinkel te gaan die tenten in een showroom opgezet hebben staan, of een kampeerder te zoeken die een bepaalde tent al in zijn bezit heeft. Sommige tenten zien er op het internet heel stabiel en praktisch uit, maar blijken in de praktijk te smal/laag/onhandig. Ik vind het zelf bijvoorbeeld belangrijk dat ik in het midden van mijn tent (vrijwel) rechtop kan zitten, zodat ik me ook als het regent nog aan kan kleden. Ik word claustrofobisch in te lage en te smalle tenten, en ik vind het fijn als ik een klein voortentje heb waar ik mijn schoenen kwijt kan. Ga eens in de tent van jouw keuze liggen op een matje, en kijk hoe je je voelt. Vraag de verkoper/eigenaar ook om je wat meer te vertellen over hoe je je tent opzet en hoe hij verschilt van soortgelijke tenten. Maak gebruik van de expertise die er is.

wildkamperen-tentDe 

Stap 6: staar je niet blind op lichtgewicht tenten

Net als ik voor het koekjesschap in de supermarkt soms zo overweldigd raak door alle keuze, kun je overweldigd raken door alle modellen lichtgewicht tentjes. Houd in gedachten: er is niet één juiste keuze. Alle opties die na de bovenste zes stappen nog over zijn, zijn goede keuzes voor jou. Staar je vervolgens niet blind op kleine verschillen en of het één beter is dan het ander. Maak je keuze en laat het los. Pak die tent in en ga ervan genieten!

lichtgewicht-trekkerstent Lichtgewicht trekkerstenten komen in vele vormen en maten

Mijn favoriete lichtgewicht tenten

Er zijn tegenwoordig tal van producenten die lichtgewicht tenten op de markt brengen, maar die zijn helaas niet allemaal van even goede kwaliteit. Daarom heb onderzoek gedaan en een uitgebreide top vijf opgesteld. Daarna geef ik je een aantal aandachtspunten bij het uitzoeken van die nieuwe lichtgewicht tent voor jouw wandelvakantie, waarop ik ook dit overzicht gebaseerd heb. Dit is mijn top vijf beste lichtgewicht tenten van dit jaar:


1. MSR Hubba Hubba NX

Allereerst wil ik je wijzen op de MSR Hubba Hubba NX. Dit is in feite een update van de oude Hubba Hubba tent. Deze komt met een gewicht van slechts 1420 gram en is gemaakt van duurzaam materiaal dat geschikt is om jarenlang mee te gaan. Het gaat hier om een product van een absoluut topmerk dat comfortabel is en bij uitstek geschikt is voor wandelvakanties. De buitentent kan binnen een minuut opgezet worden en je kunt de binnentent apart gebruiken. Weet wel dat deze tent aan de krappe kant is voor twee personen. De prijs ligt rond de 500 euro. beste-lichtgewicht-tent

2. Zpacks Duplex

Daarna stel ik de Zpacks Duplex aan je voor. Met deze tent van Zpacks kun je een flinke wandeling gaan maken. Hij is goed geventileerd en kan klein worden ingepakt. Hij is bij uitstek ontworpen voor het maken van langeafstandswandelingen. De tent is daarmee bijzonder functioneel en goed betaalbaar. Het maakt niet uit waar ter wereld jij gaat wandelen, met Zpacks Duplex kun jij veilig, schoon en comfortabel overnachten. Online zijn uitgebreide instructies terug te vinden om deze tent op te zetten. Deze tent beschikt over meer dan voldoende ruimte voor 2 personen dankzij de ruime opzet en kan daarom van harte worden aangeraden. duplex-lichtgewicht-tent


3. Vaude Space Seamless 1-2P

Als derde bespreek ik de Vaude Seamless 1-2 persoons tent met je. Deze tent komt met een stormvaste éénboogsconstructie en heeft een klein pakvolume waardoor je hem eenvoudig mee kunt nemen. Hij is bijzonder lichtgewicht maar toch praktisch en comfortabel. De steile wanden zorgen ervoor dat de tent genoeg ruimte biedt voor twee personen. Er wordt op alle gebieden gebruik gemaakt van de modernste technologieën. Daarnaast is hij absoluut waterdicht en is hij zeer stabiel met goede ventilatiemogelijkheden. Tenslotte is hij milieuvriendelijk geproduceerd. Hij is beschikbaar in een aantal bijzondere kleuren en geproduceerd door het absolute topmerk Vaude. Bonus: Vaude is een vooruitstrevend bedrijf op het gebied van duurzame wandelkleding en outdoor gear. Met een aankoop van een Vaude tent ondersteun je dus een bedrijf dat actief moeite doet om de planeet zo min mogelijk te beschadigen tijdens productie.

 vaude-lichtgewicht-tent

4. TarpTent Scarp 2

De TarpTent Scarp 2 is bijzonder praktisch. Deze tent voor twee personen ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook nog eens bijzonder functioneel.  Je bent goed beschermd tegen de weersomstandigheden en de tent is eenvoudig op te zetten. Hij is beschikbaar in verschillende kleuren en bijzonder geschikt voor wandeltochten doordat hij licht gewicht is en slechts 1700 gram weegt. Dit doet niet af aan de ruimte binnen en de tent is ook bij uitstek geschikt voor langere mensen. De wanden zijn hoog en de tent beschikt over een aparte leefruimte. De tent is geheel waterproof en is vrijstaand. Hij is tijdens elk seizoen van het jaar te gebruiken en scherp geprijsd. lichtgewicht-tarptent

5. MSR Carbon Reflex

Tenslotte bespreek ik de MSR Carbon Reflex met je. De MSR Carbon Reflex komt met een gewicht van slechts 945 gram. Hij is helaas ook iets duurder dan 500 euro maar dit herken je ook terug aan de kwaliteit. Een lichtere tent dan deze kan ik bijna niet vinden en hij ziet er ook nog eens prachtig uit. De tent is praktisch en eenvoudig op te zetten. Ondanks het lichte gewicht wordt er genoeg ruimte geboden en is deze tent dus bij uitstek geschikt voor lange wandeltijden waarbij je zo min mogelijk gewicht met je mee wilt nemen. MSR is 1 van onze favoriete merken en het staat bekend als producent van kwalitatief hoogwaardige producten. lichte-tent-wandelvakantie

De samenstelling van mijn top vijf beste lichtgewicht tenten

Deze top 5 heb ik samengesteld door uitvoerig online onderzoek te doen, informatie met elkaar te vergelijken en hierbij de focus op te leggen op de topmerken. Hierbij heb ik onder meer gelet op gewicht, gebruiksgemak en comfort maar ook gekeken naar de ervaringen van gebruikers. Uiteraard beschik ik over de nodige kennis op het gebied van tenten en weet ik waarop ik moet letten als het gaat om praktische zaken. Daarnaast vind ik kwaliteit en duurzaam reizen erg belangrijk. Ik vind dan ook dat een tent die milieuvriendelijk geproduceerd is en die gemaakt is van duurzame materialen de voorkeur verdient. wat-is-beste-lichtgewicht-tent


Psst, lees ook mijn tips voor het aanschaffen van lichtgewicht haringen!

Reacties
Categorieën