Top
  >  Kamperen   >  Zo blijf je ‘s nachts warm in je tent

Ook in het voorjaar is het ‘s nachts soms nog behoorlijk koud op de camping. Een slechte nachtrust als gevolg van kou kan je vakantiepret behoorlijk verpesten. Ik ben zelf ook een behoorlijke koukleum, maar met onderstaande handigheidjes lukt het me zelfs in de winter aangenaam te kamperen.

hoe-blijf-je-warm-tijdens-kamperen

Je kunt de volgende dingen doen om ’s nachts warm te blijven in je tent:

 1. Koop een goed geïsoleerde mat en warme mummieslaapzak die je warm houden bij de nachttemperatuur op je bestemming.
 2. Stop je hoofd in de capuchon van je slaapzak om zo min mogelijk warmte via je nek en hoofd te verliezen.. Wist je dat je 30% van je warmte via je hoofd verliest? Draag een muts en kolsjaal als je liever niet met je hoofd in de capuchon ligt.
 3. Kies een slaapzak met een verdikte rand net boven je schouders, die je aan kan snoeren om warmteverlies bij je schouders naar buiten te voorkomen.
 4. Trek je slaapkleding aan zodra je stopt met lopen, zo kun je het alvast opwarmen en hoef je niet in koude kleding je slaapzak in te stappen.
 5. Ga warm je slaapzak in. Je slaapzak is geen kacheltje en warmt je niet actief op. Je blijft warm in je slaapzak doordat je eigen warmte door de vulling van de slaapzak dicht bij jou gehouden wordt.
  Ga naar bed voordat je het koud krijgt. Doe een paar squats of trek een sprintje als je toch koud wordt voordat je in je slaapzak kruipt.
 6. Ga niet met honger naar bed. Je kunt voor bedtijd nog wat te eten, zodat je profiteert van de warmte die bij de verbranding vrijkomt.
 7. Trek niet teveel (lagen) kleding aan, omdat je dan juist koud wordt. Hoe gek het ook klinkt, je blijft warmer als je in je ondergoed in je slaapzak ligt dan wanneer je tien lagen kleding over elkaar aantrekt.
 8. Slaap met je handen in de slaapzak en trek anders handschoenen aan.
 9. Kruip dicht tegen je wandelmaatje aan als jullie een tent delen.
 10. Houd de tent ‘deur’ zoveel mogelijk gesloten om warme lucht binnen te houden.

post a comment