Top
  >  Kamperen   >  Op avontuur dicht bij huis: microavontuur
microavontuur-drenthe

Even de boel de boel laten en op avontuur gaan. Een nachtje weg in een tent, caravan, bed & breakfast of misschien een hotel. Misschien kies je voor een wandeling, fietstocht of kanotocht om op je bestemming te komen. Genietend van de geluiden en geuren van buitenzijn kom je helemaal tot rust.

Klinkt fijn, toch? En het mooie is, hiervoor hoef je helemaal niet een vakantie aan te vragen. Dit soort avontuur kun je namelijk ook plannen tussen je werkdagen door!

Microavontuur

Werken van 9 tot 5, en dan van 9 tot 5 op avontuur. Een avontuur dat een avond, nacht en halve ochtend duurt. Avonturier Alastair Humphreys bedacht hiervoor de term microavontuur. Op pad in je nabije omgeving, met de toewijding en opwinding zoals je die zou voelen voor de beklimming van de Mount Everest, sky diven of het fietsen naar de top van Mont Ventoux.

Iets meer dan 12 uur om even avontuur en vrijheid te voelen. Het gaat hier niet om hoeveel tijd je hebt, maar om je gemoedstoestand; ook het kleine alledaagse kan groots worden als je er een vleugje avontuur aan toevoegt.

Natuurlijk kun je een microavontuur ook beleven van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds of meerdere dagen. Het idee is dat het kleiner is dan een groots avontuur zoals je zomervakantie, en iets dat je één of meerdere keren per maand zou kunnen doen, ook als je een 9 tot 5 baan en weinig budget hebt.

fietsen-hoge-veluwe
Microavontuur op de Veluwe: fietsen lenen en rond zonsondergang door Park Hoge Veluwe fietsen

Een recent microavontuur

Hij staat al een tijdje in mijn boekenkast: het boekje ‘Het langste natuurpad van Nederland‘, van het tijdschrift Roots. Een 459 km lange wandeling van Delfzijl naar de grens bij Goirle. Een route over de mooiste (onverharde) paden van ons landje. Voor mij is het echt een droom om die route helemaal af te leggen, maar met mijn huidige weekindeling is dat onmogelijk, een toekomstdroom.

Wat natuurlijk wel kan, is stukjes van de route alvast lopen, tijdens microavonturen. Het gevoel hebben dat ik op die droomwandeling loop, al is het maar voor 24 uur. En zo kwam het dat mijn goede vriendin Christine en ik op een woensdagmiddag naar een parkeerplaats in het bos bij Borger reden. Tassen uit de auto en hup, het bos in. Het natuurpad staat niet aangegeven, maar wel omschreven in het boekje, dus een extra gevoel van avontuur, van op paden lopen waar we anders niet zouden komen.

Onderweg beklommen we een uitkijktoren, passeerden we de radiotelescopen van Westerbork, lunchten we op een heideveld waar een militaire helicopter voor onze neuzen langs vloog, en zagen we vooral bos en heide. We kwamen op één grote weg na vrijwel geen wegen tegen, 19 km lang.

De etappe eindigde in Hooghalen, vanaf waar wij door de landerijen verder liepen naar een camping in Laaghalerveen. Ons avondeten bestond uit wraps, Mexicaanse bonenschotel en Pringles. Tot de zon onderging verloor ik spelletjes Mastermind, en genoot ik ondanks dat van mijn gezelschap. Na een fijne nacht slaap bracht de eigenaar van de camping ons heel vriendelijk naar Rolde, vanaf waar we terugliepen naar de auto in het bos. En zo stond ik aan het begin van de donderdagmiddag, zo’n 16 uur na vertrek de vorige dag, weer in Groningen.

roots-natuurpad-drenthe
19 km wandelen door divers Drents landschap tijdens het Roots Natuurpad
kamperen-laaghaalderveen
Mastermind verliezen tot de zon onder is op camping Thyencamp in Laaghalerveen

Zet je avontuurlijke mindset aan

Wat mijn ideale microavontuur is, hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan wat jij graag zou doen. Ga eens rustig zitten en gebruik je fantasie. Wat roept bij jou een gevoel van vrijheid en avontuur, misschien zelfs kinderlijke opwinding, op? Heb je iets bedacht? Zet je ‘avontuur-knop’ aan en stap naar buiten. Als je eenmaal buiten staat, ondanks dat je misschien liever uren op de bank Netflix ligt te kijken, heb je het moeilijkste deel achter de rug. En dan: geniet van je avontuur, je gevoel van vrijheid. Want alles dat je op je tripje beleeft is meer dan je zou beleven als je lui op je bank was blijven liggen!

kamperen-staatsbosbeheer-drenthe

It’s like an espresso. You get the essence of adventure in a short and intense hit
 Alastair Humphreys

Omslagfoto: Marleen Annema

Meer leren over microavontuur?

Slide

Waarom zou je je avonturen beperken tot 4 weken per jaar?

In dit E-book leg ik je uit hoe ook jij 52x per jaar op vakantie kunt,
zonder groot budget en zonder extra vrije dagen op te nemen.

Klaar voor een leuker, relaxter en avontuurlijker leven?

DOWNLOAD GRATIS
HET MICROAVONTUUR E-BOOK
Ja, stuur me dat boek! microavontuur-e-book

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.