Top
  >  Backpacken   >  Alles wat je wilt weten over de West Highland Way

Dacht jij bij het lezen van mijn reisverlag van de West Highland Way: dat wil ik ook? Ik zeg: doen! Misschien lijkt dit je ergens wel leuk, maar heb je geen idee hoe je zoiets aanpakt of misschien een hekel aan kamperen. Lees ook dan vooral verder!

Allereerst: even kort over de West Highland Way

De West Highland Way (hierna kort ik dit af naar ‘WHW’) is een gemarkeerde 154 km lange wandelroute door de Schotse Hooglanden. Hij begint net buiten Glasgow in Milngavie en eindigt in Fort William. Hij is in 1980 aangelegd en inmiddels de bekendste wandelroute in Schotland. De route loopt vrijwel geheel over goed begaanbare paden en laat je kennismaken met het prachtige, ruige Schotse landschap.

Waar begint en eindigt de route?

De West Highland Way begint in Milngavie, een klein dorpje op 10 km afstand van Glasgow. Milngavie is te bereiken per trein, een directe treinreis van zo’n 30 minuten. Het is ook mogelijk een dag aan je wandelavontuur toe te voegen en vanaf Glasgow naar Milngavie te lopen. Vanaf het station van Milngavie loop je naar het dorpscentrum, waar de route officieel begint bij een naaldvormig standbeeld.

De route eindigt in het centrum van Fort William, de ‘hoofdstad van de Hooglanden’. Hier staat een standbeeld van een man op een bankje, het officiële eindpunt. Vergeet hier niet de klassieke ‘wij hebben de WHW gelopen foto’ te maken terwijl je naast hem gaat zitten. Vanaf Fort William kun je een bus of trein terug naar Glasgow nemen. Ook is het mogelijk om met een bagagetransportbusje langs de route terug naar Glasgow te rijden. Ben je meer avontuurlijk ingesteld, dan kun je ook liften. Trek daar dan wel ruim de tijd voor uit, wij stonden soms redelijk lang te wachten tot iemand stopte.

Wat is de beste tijd om de WHW te lopen?

Wij liepen de West Highland Way in april/mei. We hadden de gehele route vrijwel voor ons alleen, wat ons echt dat gevoel van ‘alleen op de wereld’ gaf. Zoek je ook rust, dan kun je het beste in de periode april-juni of augustus-oktober gaan. Eind juni tot eind augustus zijn de drukste dagen op de route. Voordeel: veel outdoormensen om mee te kletsen. Nadeel: altijd mensen in je uitzicht én beperkte beschikbaarheid van accomodatie. Ga je in het hoogseizoen op pad, zorg er dan voor dat je je accomodatie ruim op tijd boekt.

Winters in Schotland zijn hard, en daardoor is de route voor onervaren bergwandelaars minder geschikt tussen oktober en (eind) april. Een week voordat wij op pad gingen lag er sneeuw op een deel van de route, dus houd de weersvoorspelling ook in het voor- en najaar goed in de gaten.

Hoe erg zijn de midges?

Vraag mensen die in de zomer in Schotland waren naar hun vakantie en het woord ‘midge’ valt in vrijwel alle antwoorden. Een midge is een klein zwart steekvliegje die met zijn hele familie als een zwarte wolk op je afkomt. Om je vervolgens op elk stukje blote huid lekker op te smullen. Pijn doet het niet, maar als ze je aanhoudend blijven lastigvallen wordt je wel heelmaal gek.

Midges verschijnen eind mei tot begin september. Ze houden niet zo van kou, dus in het voor- en naseizoen heb je minder last van deze steekbeestjes. Mocht je niet onder het midge-seizoen uitkomen, kom dan voorbereid. Zie deze pagina voor tips.

Is de route goed gemarkeerd?

De route is erg goed gemarkeerd met het tekentje van de nationale wandelroutes in Schotland. Een wandelgids of -kaart is dus niet onmisbaar. Wij vonden de wandelgids van Charlie Loram vind ik wel echt een aanvulling. Niet alleen omdat de kaartjes zo lekker helder zijn, maar ook omdat er precies vermeld staat waar je kunt eten en overnachten. Deze gids maakt het plannen van je avontuur een stuk makkelijker!

west-highland-way-schotland

Hoeveel dagen kost het om de hele route te wandelen?

De route is 154 km lang. Hoe je deze opdeelt in etappes hangt af van hoe ver je op een dag wilt/kunt lopen en waar je wilt overnachten. Wij deden er 7-8 dagen over en hadden halverwege een rustdag waarop we slechts een kort stukje liepen. Hij moet in 4-9 dagen zeker te doen zijn. In bovengenoemde routegids staan suggesties voor routeindeling, waarbij rekening gehouden wordt met mensen die willen overnachten in lokale accomodatie. Ga je wildkamperen, dan kun je tijdens de wandeling zelf nog besluiten je schema aan te passen.

Waar overnacht ik langs de WHW?

Omdat wildkamperen in Schotland over het algemeen toegestaan is (lees hier meer over wildkamperen in Schotland), leent deze route zich goed voor een wandel-en-kampeeravontuur. Denk wel om de zones bij Loch Lomond waarin een kampeerverbod geldt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op één van de campings te overnachten. We zijn onderweg geen camping tegengekomen die er vreselijk uit zag, en bij de meeste campings heb je nog mooi uitzicht ook.

Aan de oever van Loch Lomond kom je twee keer een bothy tegen. Bothies zijn vrij toegankelijke huisjes waarin je vuur kunt maken en kunt slapen. Soms staan er ook tafels en stoelen. Hier kun je droog en warm lunchen, dineren en/of slapen. Je legt je matje op een verhoging (als er plek is) en je hebt je slaapplek voor de nacht gevonden. Let op: vol is vol. Je kunt niet reserveren en als anderen je voor waren en je hebt geen tent, dan heb je hier toch een probleempje.

Geen fan van kamperen? Geen probleem, ook zonder dat is de WHW goed te doen. Misschien nog wel beter zelfs, want je kunt dan lopen met een veel lichtere backpack. Voor wie helemaal lichtgewicht wil gaan is er bagagetransport beschikbaar tussen de verschillende dorpen op de route. In elk dorp op de route vind je overnachtingsmogelijkhedenin hotel, bed & breakfast en/of hostel. De route is ruim voorzien van opties, die je op deze website kunt vinden.

Voor alle accomodatie geldt: boek op tijd! Zeker in het hoogseizoen is de route en dus ook de accomodatie drukbezocht.

Wildkamperen aan Loch Lomond

Moet ik per se zo’n grote backpack mee?

Nee, dat hoeft zeker niet! Ga je kamperen dan ontkom je niet aan een grote tas natuurlijk. Wil je daar niet mee sjouwen, dan kun je bijvoorbeeld bij Travel-lite of AMS bagagetransport boeken. Je geeft door waar je de volgende nacht wilt overnachten (dit moet wel een bestaande accomodatie zijn) en als je daar aan het eind van de dag aankomt staat je tas klaar. Deze dienst is ook beschikbaar voor mensen die in hostels, hotels of B&B’s overnachten, zodat je met enkel een dagrugzakje hoeft te lopen.

Hoe getraind moet ik zijn om de WHW te kunnen lopen?

Ik moet eerlijk toegeven: ik ben gek op buiten zijn, maar kwam voordat ik begon aan de WHW heel weinig buiten. Ook sportte ik niet, en mijn conditie was nog niet eerder zo slecht als toen… En toch lukte het ons om de route helemaal uit te lopen. Omdat je vooral over goed begaanbare paden loopt en niet echt over hoge bergen, valt de uitdaging mee. Het eerste deel van de route is vlakker en minder uitdagend dan de latere etappes, je kunt dus langzaam inkomen. Vergeet daarbij niet om goede schoenen aan te trekken natuurlijk. Met voldoende rustpauzes en niet te lange dagetappes is het voor een ieder goed te doen denk ik.

Waar kan ik eten en drinken kopen?

De WHW loopt via of langs diverse dorpjes waar je eten en drinken kunt kopen. Stel zelf je maaltijd samen in een supermarkt, of rust uit in een hotel of restaurant. Keuze genoeg! In vrijwel alle WHW routegidsen komen eetgelegenheden uitgebreid aan bod.

Tip: kijk van tevoren goed voor hoeveel etappes je eten in moet slaan. Je komt niet elke dag langs een supermarkt en je wilt niet zoals wij onverwachts zonder eten komen te zitten. Kijk ook of die winkels open zijn op het moment dat jij daar passeert.

Kan ik water uit de beekjes drinken?

Over het algemeen is het water in Schotland redelijk schoon. Voor de zekerheid gebruik ik wel altijd een waterfilter (zoals deze van Care Plus). Probeer vooral kleine stroompjes te kiezen en niet grote wateren waarvan je niet weet waar het water vandaan komt. En misschien vanzelfsprekend maar toch belangrijk: kijk of er geen dode beesten langs het water liggen.

Let op: ga je in het wild naar het toilet? Doe dit nooit dichtbij een watertje, je weet nooit wie daar verderop uit wil drinken.

Vergeet vooral niet te geniete onderweg!

Kan ik deze route veilig alleen lopen?

Jazeker, ik zou me 100% veilig voelen deze route alleen te wandelen. Er zijn genoeg mensen die dat doen. Bovendien ben je nooit helemaal alleen, want elke dag ontmoet je superleuke mede-wandelaars. Als je ’s avonds op een camping of in een ho(s)tel slaapt weet ik zeker dat je geen avond alleen door hoeft te brengen als je dat niet wilt. Jullie hebben tenslotte allemaal minstens één gemeenschappelijke interesse: wandelen in Schotland.

Mag de hond mee?

Je kunt je hond prima mee nemen op je WHW avontuur. Tijdens het lammerseizoen zijn honden niet toegestaan in het gebied rond Conic Hill. Wij zagen ter plekke een omleiding aangegeven voor wandelaars met de hond. Op de rest van de route zijn honden toegestaan. Omdat er op grote delen van de route schapen vrij rondlopen is het wel aan te raden je hond goed onder controle te houden.

Check wel even bij de accomodatie of je hond daar toegestaan is. Op deze website kun je accomodatie filteren op hondvriendelijkheid.

Tip: koop een stempelkaart

Je kunt in Milngavie een WHW stempelkaart kopen. Vervolgens kun je in verschillende hotels op en langs de route stempels halen om je kaart compleet te maken. Een leuk idee, maar besef je wel dat je er omwegen voor moet lopen en dat je moet wachten tot openingstijd als je vroeg al bij zo’n gelegenheid aankomt.

Nog een tip: gewicht bespraren in je rugzak

Wil je wat gewicht besparen in je rugzak en toch schone kleding hebben? Je zou vanuit Glasgow een pakket kunnen sturen naar het postkantoor in Tyndrum of Fort William bijvoorbeeld. Je kunt je pakket dan ophalen wanneer je in dat dorp bent, en vanuit daar evt. een ander pakket weer verzenden. Ook handig om in je hoofd te houden als je, zoals wij, halverwege de WHW beseft dat je toch wel erg zwaar bepakt bent 😉

Wat moet ik meenemen?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Download daarom de paklijst die ik speciaal samengesteld heb voor West Highland Way wandelaars.

Handige links / literatuur

In de tekst vind je al relevante links. Hierbij nog wat onmisbare websites:

Officiële West Highland Way website

Handige routegids van Charlie Loram

Accomodatie langs de route

Midge voorspelling

Vragen?

Ik kan niet uitgepraat raken over deze fantastische wandeling. Laat vooral een reactie achter als je een vraag voor me hebt 🙂

1

post a comment