Top
  >  Expert   >  Wildkamperen: hoe en wat?
hoe-wildkamperen

Mijn leukste ontdekking op het gebied van reizen is wildkamperen. Naar bed gaan met prachtig uitzicht op de zonsondergang boven een weids landschap en ’s morgens wakker worden met een kopje thee terwijl het landschap er bij zonsopkomst weer totaal anders uitziet. En misschien nog wel mooier: je betaalt helemaal  niets voor het kamperen op deze unieke locatie. Ik leg je met behulp van 7 tips uit hoe je wildkamperen het beste aanpakt.

Wat is wildkamperen?

Wildkamperen klinkt heel spannend (want: wild), maar eigenlijk is het weinig anders dan kamperen in de natuur in plaats van op een camping. Geen vaste plekken om uit te kiezen, maar gewoon een vlak stuk grond uitzoeken en je tentje opzetten. Je kunt natuurlijk ook in een camper of caravan wildkamperen op parkeerplaatsen. Je hebt hier geen stroom, warm water en/of douche, maar dat is part of the fun.

Tip 1: controleer of wildkamperen op jouw locatie legaal is

Je wilt niet midden in de nacht gewekt worden, alles in moeten pakken en nog een boete moeten betalen ook. Daarom is het belangrijk dat je voor vertrek controleert of wildkamperen legaal is of op zijn minst gedoogd wordt op de locatie waar jij heen gaat. Ik schrijf hier later deze week meer over op mijn blog.

Tip 2: ken de regels met betrekking tot wildkamperen op jouw locatie

Ook als wildkamperen toegestaan is op jouw bestemming, gelden er bepaalde regels. Die regels verschillen per land. Veel zijn vanzelfsprekend: niet in iemands tuin kamperen, geen brand veroorzaken, niet langs de weg je tent opzetten, etc. Ik zal hier in het blogbericht van overmorgen per land wat verder op ingaan.

Houd, ook als het niet specifiek in de wetten genoemd staat, je aan de volgende regel: leave no trace. Als natuurvriend wil je de natuur niet vervuilen of beschadigen. Neem een lichtgewicht schepje mee en begraaf je uitwerpselen minimaal 15 centimeter diep en op ruime afstand van (natuurlijke) waterbronnen. Ik neem zelf mijn wc-papier altijd mee in een afvalzakje. Je kunt ook kiezen voor biologisch afbreekbaar wc-papier. Neem je afval met je mee tot je een prullenbak vindt, begraaf je uitwerpselen en heb respect voor de flora en fauna rond je plek. Pluk geen planten, speel geen luide muziek, etc.

wildkamperen-schotland
Wildkamperen op een Schots eiland

Tip 3: plan vooraf hoeveel water je mee moet nemen en neem een waterfilter mee

Niets zo vervelend als te weinig water tot je beschikking hebben. Ik bekijk daarom voordat ik op pad ga altijd de kaart. Zijn er voldoende beekjes rondom mijn bestemming? En komen die beekjes niet langs vervuilende fabrieken/boerderijen?

Indien ik rondom de geplande kampeerplek geen waterbron heb, neem ik extra flessen water mee. Beter iets te veel dan te weinig. Bedenk ook dat je wellicht water nodig hebt voor het bereiden van je eten en voor het schoonmaken van je bakje/pannetje.

Minder water meedragen betekent een minder zware rugzak. Als er een waterbron aanwezig is bij mijn kampeerplek, neem ik minder flessen water mee. In plaats daarvan haal ik water uit het stroompje, dat ik filter voordat ik het consumeer.

Tip 4: hou de waterbronnen schoon

Ik schreef het al even: doe je behoeften niet te dicht bij een waterbron. Hou bij voorkeur minstens 60 meter afstand van riviertjes en meren, ook als je plast. Je wilt het water niet vervuilen voor mensen die verder stroomafwaarts water uit die bron drinken.

Gebruik ook geen zeep, shampoo of wasmiddel in natuurlijke waterbronnen. Bepaal of je die zeep écht nodig hebt, en zo ja, koop dan biologisch afbreekbare zeep.

kamperen-in-natuur
Kamperen en wakker worden in de natuur

Tip 5: denk logisch na bij het kiezen van je kampeerplek

Na een lange dag lopen bereikten we eindelijk een vlak stukje grond, aan het loch. Onze vrienden zetten hun tent op op een idyllisch strandje, waar ze in slaap vielen met het serene geluid van het water van het loch dat op het strandje spoelde. ’s Morgens voor zonsopkomst maakten ze ons wakker: hun tent stond onder water en moest snel ingepakt worden. Na een lange dag regen was er ’s nachts veel water via de stroompjes in het loch terecht gekomen, waardoor het waterniveau steeg en het strandje onder water kwam te staan.

Kijk voordat je je tent opzet dus even goed om je heen. Is er een riviertje of meer waarvan het waterniveau kan stijgen zodat jouw tent onder water komt te staan? Sta je hier veilig als de wind opeens in kracht toeneemt midden in de nacht? Stort je niet van een klif als je met je slaaphoofd ’s nachts je tent uitkomt om te plassen?

Tip 6: kies een zo vlak mogelijk stuk grond uit voor de nacht

Check voordat je je tent opzet de ondergrond. Is hij vlak genoeg, of staat je tent op een helling en rol je ’s nachts van je matje? Je wilt ’s nachts niet naast je matje of bovenop je reismaatje rollen.

Als je dan toch echt op een helling je tent moet opzetten, zorg dan dat je hem zo neerzet dat de kant van je hoofd hoger ligt dan de kant waar je voeten liggen. Doe je dit niet, dan daalt al het bloed ’s nachts naar je hoofd en wordt je niet fijn wakker.

Ook niet onbelangrijk: controleer de ondergrond op scherpe voorwerpen voordat je je tent opzet. Een gat in je grondzeil kan al ontstaan door een tak met een scherp uiteinde of een scherpe steen.

Tip 7: zet de natuur niet in brand

Per land verschillen de regels voor vuur maken in de natuur. Het belangrijkst blijkt het gebruiken van je hersenen. Zorg dat je bij het maken van een kampvuur maatregelen neemt waardoor je het vuur snel kunt doven als dat nodig is. Ook met je brandertje in een heideveld kun je een brand veroorzaken. Blijf dus in de buurt van je vuurtje (hoe klein ook) en kijk goed uit waar je deze maakt.

Waar in Europa mag je wildkamperen?

Lees mijn blogpost over de regels voor wildkamperen in Europa.

wildkamperen-isle-of-skye
Wildkamperen op the Isle of Skye in Schotland

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.