Top
  >  Expert   >  Zo overleef je eenzaamheid tijdens je soloreis
solo-reis-eenzaamheid

Een paar weken terug zette ik een vriend af bij het busstation na een roadtrip van een week. Een heerlijke week en de eerste keer in maanden dat ik één van mijn vrienden in real life zag. Een uur later parkeerde ik de auto en zat ik keihard te huilen. Want nu ik weer even eraan herinnerd was hoe fijn het was om bij vrienden te zijn, voelde ik me extra eenzaam. Niet dat ik het niet leuk had op de locatie waar ik verbleef, maar voor mij kan niets mijn vrienden vervangen.

Ik deelde deze struggles met mijn volgers op Instagram en al snel stond mijn inbox vol tips voor omgaan met eenzaamheid op reis. En wat ik merkte: ik ben écht niet de enige die zich soms heel rot voelt uit eenzaamheid onderweg. Dus dat is het eerste dat ik je mee wil geven als je je soms/vaak eenzaam voelt als je alleen op reis bent: JE BENT NIET ALLEEN!

Goed, dat gezegd hebbende, wil ik nog een aantal andere tips met je delen:

  • Wees lief voor jezelf, wees je bewust van wat je in je hoofd tegen/over jezelf zegt. Ik betrap mezelf vaak op gedachten als ‘wat ben je zwak dat je nu alweer zit te janken omdat je je vrienden mist’ en ‘waarom kun je toch niet gewoon alleen zijn’ en meer in die onaardige trant. Begrip en compassie hebben voor jezelf helpt. Vervang die gedachten eens door opbeurende, zorgzame gedachten, zinnen die je tegen een vriendin in die situatie zou zeggen. ‘Het is heel begrijpelijk dat je je nu eenzaam voelt, je bent ver van huis en hebt je vrienden al lang niet gesproken’ bijvoorbeeld. Besteed daarna extra aandacht aan zelfzorg.
  • Laat de emotie ook gerust even toe, beter om hem nu te voelen dan hem op te kroppen en in de toekomst ermee moeten dealen, zeggen ze dan. Hoe eng soms ook, het lucht vaak enorm op om even flink je emoties eruit te laten, waarna je met minder spanning in je lijf de rest van de dag door kunt komen.
  • Onthoud: alles gaat voorbij. Goede, blije momenten, en verdrietige momenten. Zeg nou zelf, je hebt je vast ontelbare keren verdrietig/eenzaam gevoeld in je leven. Hoeveel daarvan hebben de rest van je leven geduurd? En hoeveel kun je je nu nog precies herinneren? Dit gevoel gaat voorbij!
  • Luister naar je power-song(s). Voor mij zijn dat bijvoorbeeld ‘Shine’ van Fia, ‘Don’t stop me now’ van Queen en ‘The Reaper’ van Blue Öyster Cult. Een vrij random combinatie voor de buitenstaander, voor mij liedjes die een speciale betekenis hebben. Dit kracht-gevende gevoel heb ik zelf versterkt door juist ook naar deze liedjes te luisteren op momenten dat ik me wél krachtig, geliefd, energiek en levenslustig voel. In mijn hoofd zijn mijn powersongs dus geassocieerd met me goed voelen, en ze zorgen dan ook altijd voor een beter gevoel op mindere dagen.
  • Bel een vriend(in), al is het maar voor vijf minuten, je gehoord voelen helpt.
  • Knuffel met een dier. Of het nou je eigen dier is of een dier dat je onderweg tegenkomt, een flinke knuffel is sowieso goed voor je humeur!
  • Bedenk waar je dankbaar voor bent en schrijf dat op. Laat het gevoel echt even tot je doordringen en schrijf het eventueel uit aan de vriend(in) die je zo mist en voor wie je zo dankbaar bent. Ik volg @joycecelinenl op Instagram en van haar heb ik geleerd om elke dag sowieso drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben.
  • Van @kuskefemsie op instagram kreeg ik de tip om op blije momenten waarop ik dol ben op het alleen reizen, een brief te schrijven. Een brief met een positieve vibe waar ik op moeilijke momenten dan weer steun uit kan halen. Nog niet geprobeerd, maar ik vind het goed klinken!
  • En @farahstable schreef dat het haar helpt om soms gewoon een dagje in een hostel te Netflixen om de dag met het vervelende gevoel door te komen. Een slim idee, vind ik, want soms is afleiding even precies wat je nodig hebt. De volgende ochtend lijkt alles vaak weer veel zonniger.
  • Connect met andere reizigers. Ga naar een plek waar je andere reizigers kunt ontmoeten (bijvoorbeeld een hostel of couch surfing) of installeer een app zoals Bumble of Tinder (ja, die laatste is een beetje gedurfd maar het werkt voor mij omdat ik de verwachtingen helder heb voordat we afspreken). Zo sprak ik tijdens een moeilijke week in Frankrijk af met Chris (die ook de prachtige sneeuwfoto’s op deze pagina gemaakt heeft) en voelde ik me daarna zoveel beter! 
eenzaamheid-solo-reis
Paarden knuffelen tijdens een solo reis in Frankrijk

Een goede voorbereiding op eenzame momenten helpt enorm. Ik heb in mijn reisdagboek een actieplan geschreven voor moeilijke momenten. Wanneer ik helemaal verdrink in mijn emoties en eenzaamheid heb ik namelijk echt geen zin om een way out te gaan bedenken. Voor mij werkt het dan heel goed om een kant en klaar hoe-overleef-ik-stappenplan te hebben. 

Enne… we zijn op deze wereld om elkaar te helpen, dus je weet me te vinden als je alleen op reis en eenzaam bent. Soms lucht het enorm op om gewoon even je hart te luchten. Je kunt mij mailen via het contactformulier 🙂

Liefs,
Paulien

wandelen-zuid-frankrijk
Wandelen in Zuid Frankrijk, Foto door Chris

Omslagfoto is gemaakt door Marleen

post a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.